Ελλάδα

Έκλεισαν τελείως τα σύνορα με την πΓΔΜ

newego_LARGE_t_1101_54644300_type13145

H απόφαση της Σλοβενίας να επιτρέπει την είσοδο μόνο σε πρόσφυγες που σκοπεύουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο στη χώρα προκάλεσε «ντόμινο» εξελίξεων στον λεγόμενο Βαλκανικό διάδρομο και αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι για την πΓΔΜ να «μπλοκάρει» τελείως τα σύνορα με την Ελλάδα.

Έτσι, από σήμερα ο Βαλκανικός διάδρομος κλείνει και επίσημα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.

Οι άνθρωποι αυτοί, που πλέον ξεπερνούν τις 17.000, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται αντιμέτωποι με κρύο και βροχή και δίνουν «μάχη» με τη λάσπη. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταφέρει σε άλλες περιοχές της χώρας τους πρόσφυγες, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων κέντρων φιλοξενίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ ÊÁÉ ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÓ ÓÔÏÍ ÊÁÔÁÕËÉÓÌÏ ÔÇÓ ÅÉÄÏÌÅÍÇÓ

Όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό, η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, γνωρίζει ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή. (Αναλυτικά ΕΔΩ)

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν πλέον επιτακτική την ανάγκη να «κλείσει» η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, η οποία μπήκε στον «πάγο» μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Πορεία διαμαρτυρίας από το Σχιστό στην πλατεία Βικτωρίας

Με πλακάτ στα χέρια, πρόσφυγες ξεκίνησαν σήμερα από το Σχιστό με σκοπό να φτάσουν με τα πόδια στην πλατεία Βικτωρίας. Άντρες, γυναίκες και παιδιά διαμαρτυρήθηκαν για τα κλειστά σύνορα με την πΓΔΜ. «Στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένες γυναίκες και παιδιά… Για πόσο ακόμα» έγραφε το αυτοσχέδιο πλακάτ που κρατούσε ένα νεαρό κορίτσι…

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
αρχείο λήψης (2)

Είσοδος στην Σλοβενία μόνο για λίγους…

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι η είσοδος στο έδαφος της χώρας θα επιτρέπεται μόνο σε μόνο σε μετανάστες που σκοπεύουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο στην χώρα, ή σε όσους έχουν διαπιστωμένη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια,.

Η Σλοβενία που είναι μέλος της ΕΕ, έχει χρησιμοποιηθεί σαν χώρα «τράνζιτ» από τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Γερμανία και άλλες βορειο-ευρωπαϊκές χώρες.

ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ ÊÁÉ ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÓ ÓÔÏÍ ÊÁÔÁÕËÉÓÌÏ ÔÇÓ ÅÉÄÏÌÅÍÇÓ

Ωστόσο, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Miro Cerar, δήλωσε ότι ο αποκαλούμενος «βαλκανικός διάδρομος» «κλείνει» πλέον στην πράξη.

Ανάλογα μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών λαμβάνει και ηΚροατία, ενώ η Σερβία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα κλείσει τα σύνορά της με Σκόπια και Βουλγαρία για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Σήμερα και η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα στείλει περισσότερες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις για περιπολίες στα νότια σύνορά της, ενώ έχοντας ήδη υψώσει φράχτη στα σύνορα με Σερβία και Κροατία, ξεκινά ετοιμασίες για νέο φράχτη και στα σύνορα με την Ρουμανία «αν χρειαστεί εντός 10 ημερών».
Οχτώ μέλη της ζώνης Σένγκεν- μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία- έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, αφήνοντας εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, χιλιάδες μετανάστες.

Αντιδρά η Αυστρία: Μονομερής η ενέργεια της Σλοβενίας

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Αυστρία της επιρρίπτει ευθύνες, διαχωρίζοντας την δική της θέση. Μάλιστα ο πρέσβης της Αυστρίας στην Σερβία, Γιοχάνες ‘Αιγκνερ, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, ανέφερε ότι η Βιέννη δεν έχει ζητήσει κλείσιμο των συνόρων.

«Η Αυστρία δεν έκλεισε τα σύνορα της για τους πρόσφυγες, η Σλοβενία αποφάσισε μονομερώς να το πράξει επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους έχουν διαβατήρια και βίζα» τόνισε ο Αυστριακός πρέσβης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η αυστριακή κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δεν είχε πρόθεση τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων, αλλά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

«Η Αυστρία έχει ανοιχτά τα σύνορα της, απλώς επιβάλλει αυστηρό έλεγχο και έθεσε όριο για τον αριθμό των προσφύγων – σε ετήσια και καθημερινή βάση – στους οποίους θα επιτρέπει τη διέλευση ή θα παρέχει άσυλο», υπογράμμισε ο πρέσβης Γιοχάνες ‘Αιγκνερ. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας εκτίμησε ότι θα ανακόψει την εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη και θα επιτρέψει σε όσους πραγματικά προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές να βρεθούν στις χώρες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο ταξιδεύοντας κατευθείαν από την Τουρκία χωρίς να ταλαιπωρούνται και να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Την ίδια εκτίμηση έκανε, μιλώντας στο εν λόγω φόρουμ και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Σερβία, ‘Αξελ Ντίτμαν, ο οποίος επισήμανε ότι στην επόμενη Σύνοδο της ΕΕ θα πρέπει να επικυρωθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό που δεν θα ζημιώνει την Ελλάδα.

Πάνω από 3.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Πάνω από 3.000 πρόσφυγες παραμένουν προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ ασφυκτικά γεμάτος είναι και ο σταθμός της πύλης Ε2.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το «Αριάδνη» στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να διανέμουν εντός της ημέρας ξηρά τροφή, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το