Τοπικά

Έκλεψε χρυσαφικά 27χρονη Ρομά και για τιμωρία θα προσφέρει κοινωφελή εργασία

Την επιείκεια του εξάντλησε το δικαστήριο κάνοντας δεκτό το αίτημα δύο νεαρών καταδικασθέντων που ζητούσαν οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί να μετατραπούν σε κοινωφελή εργασία.
Ειδικότερα, οι πράξεις είχαν γίνει πριν την κατάργηση εφαρμογής του μέτρου της κοινωφελούς εργασίας, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι υπεράσπισης να υποβάλουν αίτημα μη καταβολής των χρηματικών ποινών, ώστε να αποφύγουν τη φυλακή.
Στην πρώτη περίπτωση χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκανε αποδεκτή τη μετατροπή της ποινής των 40 μηνών φυλάκισης προς 5 ευρώ ημερησίως σε 1000 ώρες κοινωφελή εργασία που θα πρέπει να παρασχεθεί εντός των επόμενων τριών ετών.
Στο εδώλιο κάθισε μια νεαρή Ρομ που κατοικεί στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και είχε καταδικαστεί από το Πλημμελειοδικείο Βόλου σε φυλάκιση 40 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα για κλοπή.

Η γυναίκα μαζί με συνεργούς είχε κλέψει από οικία πέντε χρυσές λίρες, δύο χρυσές βέρες και γυναικείο μενταγιόν συνολικής αξίας 3.000 ευρώ περίπου.
Έτσι συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 40 μήνες και για να μείνει εκτός φυλακής έπρεπε να καταβάλει 13.000 ευρώ.
Χθες στο Αυτόφωρο εμφανίστηκε με τον συνήγορο της, ζητώντας τη βοήθεια της έδρας, λέγοντας πως είναι επτά μηνών έγκυος στο τρίτο της παιδί και δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ποσό που απαιτείται, αφού τα συνολικά της έσοδα το χρόνο μετά βίας προσεγγίζουν τα 3.000 ευρώ.
Παράλληλα ανέφερε ότι η κύηση είναι αρκετά δύσκολη και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η έδρα διατύπωσε την απορία πώς η νεαρή θα δουλέψει από τη στιγμή που είναι έγκυος, με τον συνήγορο της να ζητεί να αρχίσει την εργασία τρεις μήνες μετά από τη γέννα.

Τελικά το αίτημα έγινε αποδεκτό και αποφασίστηκε να της δοθεί η δυνατότητα προσφοράς κοινωφελούς διάρκειας 1.000 ωρών που πρέπει να παρασχεθεί εντός τριών ετών. Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου έληγε η προθεσμία εκτέλεσης της ποινής της.
Ελαστικότητα έδειξε το Δικαστήριο και σε μια δεύτερη περίπτωση ενός 26χρονου Βολιώτη που είχε καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες για απείθεια τη Δευτέρα, ενώ εις βάρος του εκκρεμούσε καταδίκη 12 μηνών για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Ο άνδρας είχε καταδιωχθεί την περασμένη Πέμπτη από τους αστυνομικούς που τον είχαν αντιληφθεί και θέλησαν να τον συλλάβουν στην πλατεία του Αγ, Νικολάου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, με ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράβαση του Νόμου περί αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.
Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν πεζοί και τον ακινητοποίησαν λίγα μέτρα μακρύτερα και συγκεκριμένα επί της οδού Ογλ.

Χθες ο συνήγορος του Νικ. Παντελοδήμος υπέβαλε αίτημα παροχής κοινωφελούς εργασίας λέγοντας πως ο πελάτης του είναι μακροχρόνια άνεργος, ενώ πρόσφατα έγινε δεκτός για να φοιτήσει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, ώστε κατορθώσει κατόπιν να βρει κάποια εργασία. Επίσης δεν έχει εισοδήματα πέρα από κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνει, ενώ και η συμβία του είναι πέντε μηνών έγκυος. Έτσι ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα της Κοινωφελούς εργασίας για να τελειώσει τις σπουδές του και να γεννήσει η σύντροφος του. Η έδρα τελικά δέχθηκε το αίτημα του συνηγόρου του επιβάλλοντας 200 ώρες κοινωφελούς για έναν χρόνο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το