Ελλάδα

Έκλεισε ο πρώτος κύκλος της έρευνας για το Μάτι – Κατέθεσαν 40 μάρτυρες

Με τις καταθέσεις 40 μαρτύρων, έκλεισε ο πρώτος «γύρος» της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία άνοιξε αμέσως μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Για τα αίτια, αλλά κυρίως τις ευθύνες εκείνων που δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν και να προστατεύσουν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 96 νεκρούς. Πρόσωπα από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, πέρασαν από το εισαγγελικό γραφείο τον τελευταίο μήνα, με μόνη διακοπή τις 4 ημέρες του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, δίνοντας καταθέσεις για το τι έγινε ή δεν έγινε, τις αρμοδιότητες, τις εντολές που πήραν, αλλά και το νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεων τους.

Επόμενο βήμα, η χορήγηση στους εισαγγελείς του πορίσματος του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, ο οποίος έχει στα χέρια του έναν τεράστιο όγκο εγγράφων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για το πως κινήθηκαν κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά και άλλων δημόσιων φορέων (πχ ΕΚΑΒ, νοσοκομεία, Τροχαία) οι οποίοι ενεπλάκησαν τις επόμενες τραγικές ώρες. Εκκρεμεί, ακόμη, το πόρισμα της Πυροσβεστικής, η οποία έχει διενεργήσει την δική της αυτοψία και έρευνα, εάν και στελέχη της φέρονται υπόλογα, στο σκέλος της δικογραφίας που έχει ανοίξει, μετά την καταγγελία ότι επιχειρήθηκε να παραποιηθούν στοιχεία τα κρίσιμα πρώτα λεπτά που ξέσπασε η φωτιά.
Επόμενο βήμα, η κλήση των υπόπτων, εκείνων δηλαδή που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ώς ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων και αμέσως μετά η άσκηση ποινικών διώξεων, οι οποίες θα έχουν όνομα και επώνυμο, όπως όλα δείχνουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το