Κατηγορίες: Τοπικά

Έκλεισαν τον κόμβο του Πυργετού οι αγρότες – Ζητούν αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή και καθαρισμό των φερτών υλικών

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου του Πυργετού προχώρησαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής αγρότες των Συνεταιρισμών Καρίτσας – Στομίου, Ομολίου και Αμπελακίων, καθώς και από λοιπά χωριά του Δέλτα του Πηνειού, διαμαρτυρόμενοι για απώλεια εισοδήματος και αποζημιώσεις στις δενδροκαλλιέργειες λόγω της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε την περιοχή.

Οι αγρότες ζήτησαν αποζημιώσεις για το ακτινίδιο, τα δέντρα του οποίο έχουν στεγνώσει, ένταξη σε πρόγραμμα μέχρι να επανέλθουν και ορισμό ενός ποσού αναπλήρωσης για την επόμενη χαμένη πενταετία. Ακόμη, καστανοπαραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν για τη φαιά σήψη και τη σφήκα της καστανιάς. Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών εντάσσεται και το θέμα καθαρισμού του Πηνειού ποταμού από τα χιλιάδες φερτά υλικά.

Αναλυτικότερα, τα αιτήματα των αγροτών έχουν ως εξής:

1. Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ.

2. Αναπλήρωση του επιδόματος της Πράσινης Ενίσχυσης.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής που εκμηδένισε το κέρδος.

4. Μελέτη και κατασκευή της γέφυρας του Παλαιοπύργου και της Αλεξανδρινής.

5. Άμεση έναρξη εργασιών καθαρισμού της κοίτης του Πηνειού και των παραποτάμιων περιοχών από τη έξοδο της κοιλάδας των Τεμπών έως το Δέλτα Πηνειού. Εκατοντάδες τόνοι φερτών υλικών και πεσμένα δέντρα έχουν μπαζώσει όλο το μήκος του.

6. Αποζημίωση άμεσα για τους παραγωγούς κάστανου για την ζημιά του 2023. Προώθηση πενταετούς προγράμματος στήριξης των καστανοκαλλιεργητών, όπως έχουν πράξει και τα λοιπά Ευρωπαϊκά κράτη, έως ότου επανέλθουν τα δέντρα.

7. Καταβολή άμεσα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ σε όσους παραγωγούς ακτινίδιου επλήγησαν από την κακοκαιρία DANIEL και δεν κατάφεραν να συγκομίσουν τα προϊόντα τους. Το ακτινίδιο δεν έλαβε προκαταβολές και υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν εσοδεύσει ούτε ένα ευρώ.

8. Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι παραγωγοί περίπου 2000 στρεμμάτων με ακτινίδια, τα οποία βρίσκονταν έως και 14 ημέρες μέσα στο νερό και τα οποία έχουν ξεραθεί ή εμφανίζουν σημάδια ξήρανσης μέρα με την ημέρα, δεν γνωρίζουν από πού θα αποζημιωθούν, με τι ποσό και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

9. Να δοθούν προκαταβολές μέσω της κρατικής αρωγής και για το φυτικό κεφάλαιο σε όλους τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές ώστε να μπορέσουν να ξαναφυτέψουν τα περιβόλια τους και να μην κινδυνέψει να χαθεί και το 2024.

10. Αιτούμαστε από τον ΕΛΓΑ δύο αυτοψίες για υπολογισμό της ζημίας στα περιβόλια των ακτινιδίων που έχουν ξεραθεί, μία άμεση και μία οριστική στις αρχές του καλοκαιριού όπου και θα γνωρίζουμε και το τελικό μέγεθος της ζημίας.

11.Να υπολογιστεί και να καταβληθεί ποσό αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για τα χρόνια που απαιτούνται να επιστρέψουν τα περιβόλια σε πλήρη παραγωγή,

12. Να δοθεί οικονομική στήριξη στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και στις Οργανώσεις Παραγωγών που βρίσκονται σε δήμους που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων, καθώς τα έσοδα τους προέρχονται από κρατήσεις μέρους των εσόδων των μελών τους. Οι καταστροφές σε ακτινίδια, κάστανα, μήλα κλπ έχουν εξανεμίσει το εισόδημα των μελών με αποτέλεσμα να δημιουργείτε σοβαρό πρόβλημα και στην λειτουργία των Συνεταιρισμών.

13.Να έρθει διάταξη σύμφωνα με την οποία να ορίζεται ότι παραγωγός που έχει μηδενικό αγροτικό εισόδημα λόγω ζημιάς το 2023 και εμφανίζει εισόδημα από άλλη πηγή δεν χάνει το κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΣΤΟΜΙΟΥ ΚΑΡΠΟΙ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΜΟΛΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΑΝΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΠΥΡΓΕΤΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ, ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ,
ΚΡΑΝΙΑΣ.

Πηγή: onlarissa.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αθωώθηκε περιστέρι που το είχαν πιάσει ως ύποπτο για κατασκοπεία

Η Ινδία απελευθέρωσε ένα περιστέρι, το οποίο παρέμενε φυλακισμένο επί οκτώ μήνες ως ύποπτο για…

2 Φεβρουαρίου 2024

Επιστολή Χαρ.Ζάχου για ογκολόγο στο Νοσοκομείο Βόλου

Με επιστολή του στον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βόλου Χαρ.Ζάχος ζητά…

2 Φεβρουαρίου 2024

24χρονος μπήκε φυλακή για sex tape και αθωώθηκε έναν χρόνο μετά γιατί… δεν ήταν εκείνος στο βίντεο

Εκτός φυλακής οδηγεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης έναν 24χρονο που είχε καταγγελθεί το…

2 Φεβρουαρίου 2024

Επίσκεψη του ΚΔΑΠμεΑ Ν.Ιωνίας στην Λέσχη Εργαζόμενου Κοριτσιού

Τα παιδιά του ΚΔΑΠμεΑ Ν.ΙΩΝΙΑΣ του Δήμου Βόλου με συνοδεία προσωπικού επισκέφθηκε τον πολύ όμορφο…

2 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΥΑΜΒ: Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου η διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Λεωφόρου Αθηνών

Η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει ότι λόγω της βλάβης του καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων και λόγω…

2 Φεβρουαρίου 2024

Γραμμή βοήθειας 10306 ενάντια και στη βία σε παιδιά, εφήβους – Η ειδική επιλογή για γονείς και εκπαιδευτικούς

Μια νέα επιλογή περιλαμβάνει από χθες, 1η Φεβρουαρίου η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 που…

2 Φεβρουαρίου 2024