Τοπικά

Εκκρεμούν περισσότερες από 5.000 συντάξεις στη Μαγνησία

Περισσότερες από 5.000 συντάξεις δεν έχουν καταβληθεί σε δικαιούχους τους  στη Μαγνησία, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι συνταξιούχοι. Το ένα τρίτο των εκκρεμών συντάξεων αφορούν στις κύριες και οι υπόλοιπες στις επικουρικές και τα εφάπαξ. Πανελλαδικά οι εκκρεμείς συντάξεις αγγίζουν τις 155.000.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και ενώ έχουν «ξηλωθεί» βασικές διατάξεις του, δεν έχει εκδοθεί μία σειρά από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την έκδοση των αιτήσεων που εκκρεμούν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Παράλληλα, εκκρεμεί και ο επανυπολογισμός όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, προκειμένου έως το τέλος του τρέχοντος έτους, να βγουν οι «προσωπικές διαφορές», οι οποίες θα κοπούν, κατά ένα μέρος ή στο σύνολό τους, από το 2019.

«Κλειδί» στις διαδικασίες θεωρείται η μετατροπή του λογισμικού του ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, που αντικατέστησε τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών που θα εφαρμοστεί μετά το 2020. Έπειτα από συνεχείς συσκέψεις και διεργασίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση κάποιων από τις τελευταίες εγκυκλίους και αποφάσεις που αφορούν σημαντικές πτυχές του ασφαλιστικού και που η έλλειψή τους καθιστά αδύνατη την έκδοση των συντάξεων. Μεταξύ αυτών είναι οι αποφάσεις για τον τρόπο αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης όταν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση ή πολύ περισσότερο διαδοχική ασφάλιση, αλλά και η εγκύκλιος για τις αναπηρικές συντάξεις.

Πάντως οι πρώτες οριστικές συντάξεις με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού ξεκινούν να εκδίδονται, παράλληλα με την έκδοση εγκυκλίων από τον ΕΦΚΑ, που για ορισμένες περιπτώσεις συστήνουν οι συντάξεις να δίνονται με «σχετική επιφύλαξη». Οι απώλειες σε σχέση με τα ποσά που θα έπαιρναν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου ενδέχεται να φθάσουν και το 30%, κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας (κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ), ασφαλισμένοι στα πρώην ΤΕΒΕ, Ταμείο Νομικών και ΤΣΑΥ, καθώς και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές.  Ειδικά για όσους συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2018, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μεταβατικό στάδιο, στις μειώσεις. Ό,τι κερδίσουν βέβαια, στο μεσοδιάστημα, θα χάσουν το 2019, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Αχτσιόγλου.

 

Νέος τρόπος εξαγοράς πλασματικών

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, η εξαγορά είναι ακριβότερη για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλές αποδοχές, ενώ αντίθετα φαίνεται πως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τους δημοσίους υπάλληλους, για μισθωτούς με μισθούς έως 850 ευρώ, όπως επίσης για ελευθέρους επαγγελματίες, που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα και με τον νέο τρόπο πληρώνουν χαμηλές εισφορές.

Τα πλασματικά χρόνια που εξαγοράζονται εντός του 2017 υπολογίζονται με νέο τρόπο:

-Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα πληρώνουν (από 13/5/2016) για κάθε μήνα το σύνολο της εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου για κύρια σύνταξη, δηλαδή 20% του τελευταίου μεικτού μισθού.

-Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν (από 1/1/2017) για κάθε μήνα το 10% των συντάξιμων αποδοχών τους τον μήνα της αίτησης (η εισφορά τους είναι 6,67% και του Δημοσίου ορίστηκε για το 2017 στο 3,33%).

Η αλλαγή από 1/1/2017 του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους αλλάζει το πλαίσιο εξαγορών, καθώς πλέον το κόστος των πλασματικών θα υπολογίζεται με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν.

Αν πληρωθεί όλο το ποσό εφάπαξ, υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς (δηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη κ.ο.κ.).

Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (εθνική – ανταποδοτική) προβλέπει και νέο τρόπο συνυπολογισμού των πλασματικών στις αποδοχές του συνταξιούχου.

Συνεπώς τα πλασματικά έτη μπορούν να παίξουν διπλό ρόλο: φέρνουν νωρίτερα τη συνταξιοδότηση και επηρεάζουν το ποσό της σύνταξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το