Τοπικά

Εκκλησιαστικό μουσείο στον Άγιο Νικόλαο – Θα λειτουργήσει στο πλαίσιο ανακαίνισης της κατακόμβης

Εκκλησιαστικό μουσείο στο πλαίσιο της ανακαίνισης της κατακόμβης με την έκθεση πολλών παλιών εικόνων και κειμηλίων που έχουν διασωθεί και συντηρηθεί αναμένεται να λειτουργήσει στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.
Σημειώνεται πως πριν μια εβδομάδα περίπου υπογράφηκε ανάμεσα στον μητροπολιτικό ναό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ που χωρίζονται σε δύο φάσεις.

Ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86 ανέφερε πως «το κτίριο του μητροπολιτικού ναού μετρά ήδη 90 χρόνια ζωής και, όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα είναι τα «γεράματά του». Πρέπει να φροντίσουμε για τη στερέωση των υλικών, των σοφάδων, των αγιογραφιών και της στέγης. Με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά ένα πρόγραμμα ενίσχυσης και ανακεράμωσης της στέγης η οποία θα στεγανωθεί και θα αντικατασταθούν όλα τα κεραμίδια που είναι της εποχής του 1928-1930. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την ενίσχυση και στερέωση των εξωτερικών επιφανειών. Ο ναός είναι τσιμεντόκτιστος με εξωτερική κατασκευή από πέτρα και τσιμέντο της εποχής εκείνης. Άρα πρέπει να ενισχυθεί η εξωτερική πέτρα, να συντηρηθεί, να στερεωθεί με ειδικά μονωτικά υλικά για να μην απορροφά τη ρύπανση και στη συνέχεια να στερεωθούν και τα υπόλοιπα υλικά. Για τη δεύτερη φάση θα κατατεθεί η μελέτη εντός ημερών. Πάντως εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε με μελέτες για τις εργασίες που προαναφέραμε».

Μετά τις δύο αυτές φάσεις υπάρχει ο σχεδιασμός για το μεγάλο έργο της στερέωσης και των εσωτερικών επιφανειών του ναού. «Με την ενίσχυση των επιφανειών που σχεδιάζουμε, θα καταφέρουμε να αποκτήσουν μια ζωή διάρκειας τουλάχιστον 300 ετών από σήμερα» ανέφερε ο π. Χαρίλαος και πρόσθεσε πως «ευτυχώς έχουμε έναν εξαιρετικό μελετητή που ενημερώνεται συνεχώς και έχει ασχοληθεί με τη στερέωση σημαντικών μνημείων».
Πάντως η λειτουργία του ναού δεν θα σταματήσει καθόλου παρά την εξέλιξη των εργασιών.

Ο επόμενος στόχος του Ναού είναι η ανακαίνιση της κατακόμβης, όπου εκεί εντάσσεται και η δημιουργία ενός εκκλησιαστικού μουσείου.
«Ο Ναός παρέχει πολύ καλή λειτουργικότητα στους πιστούς, όπως θέρμανση, ψύξη, καθαριότητα. Αλλά χρειάζεται να ανανεώνονται και οι υποδομές. Για παράδειγμα στην κατακόμβη του Ναού που είναι το κύριο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, όπως τα κατηχητικά, η διάθεση του συσσιτίου, ρούχων, θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις με πόρους της Ενορίας. Η ανακαίνιση της κατακόμβης θα στηριχθεί και από τη διάθεση πόρων μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Δήμου Βόλου. Η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει μια αναδιαμόρφωση των χώρων, ώστε να λειτουργήσουμε και εκκλησιαστικό μουσείο στο οποίο θα εκθέσουμε τις παλιές ιερές εικόνες που έχουμε συντηρήσει και τα ιερά κειμήλια. Οι εικόνες είναι πάρα πολλές, διότι από την πυρκαγιά του 1899 σώθηκαν σχεδόν όλες, αλλά ελάχιστα κειμήλια. Το συνολικό εμβαδόν της κατακόμβης είναι 550-600 τετραγωνικά μέτρα. Εκτός από το μουσείο θα υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής το «Αρχονταρίκι» , οι αίθουσες διανομής ρουχισμού και συγκέντρωσης υλικού για φτωχούς, χώρος για συσσίτιο, αίθουσα εκδηλώσεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το