Πολιτισμός

Εκκλησιαστικά κειμήλια αιώνων στη Μακρινίτσα – Εγκαινιάζεται την Κυριακή το μουσείο στην πλατεία του χωριού

Η αίσθηση ενός χώρου, όπου η ορθόδοξη τέχνη αναγεννιέται, διαπερνώντας με τις αξίες της τους αιώνες, δημιουργείται σε όποιον έχει την τύχη να επισκεφτεί το πρώτο, στη Μαγνησία, μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια που εδρεύει στη Μακρινίτσα και όπου την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 17.30 το απόγευμα θα τελεστούν τα εγκαίνια.
Μετά από τρία χρόνια συντονισμένων και κοπιαστικών προσπαθειών του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης π. Δαμασκηνού Κιαμέτη ο οποίος είχε τη γενική επιμέλεια του όλου έργου, το εκκλησιαστικό μουσείο με τίτλο «Οξεία επίσκεψις» έλαβε σάρκα και οστά και από την Κυριακή το απόγευμα θα είναι επισκέψιμο από τον κόσμο.

Στα 270 ανέρχονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια, κυρίως του 18ου και 19ου αιώνα και όλα προερχόμενα από τις εκκλησίες της Μακρινίτσας, τα οποία εντοπίστηκαν, συντηρήθηκαν και πλέον εκτίθενται στους δύο ορόφους του μουσείου που σημειωτέον βρίσκεται στην πανέμορφη κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Το κτίριο στέγασης του μουσείου αποτελεί ιδιοκτησία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Η συλλογή του μουσείου φιλοξενεί κειμήλια ανεκτίμητης αξίας και αξιοσημείωτης ποικιλίας. Πιο αναλυτικά περιλαμβάνει μεταβυζαντινές εικόνες, τμήματα ξυλόγλυπτών τέμπλων, βημόθυρα, λειτουργικά σκεύη, κεντητούς επιταφίους και λάβαρα, γραπτά προσκηνυτάρια των Αγίων Τόπων, ιερατικά άμφια, αργυρές επενδύσεις εικόνων, Ευαγγέλια και παλαίτυπα.
Μεταξύ των εκθεμάτων εξέχουσα θέση κατέχει η μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως η οποία προήλθε από τη Μονή της Θεομήτορος Οξείας Επισκέψεως στη Μακρινίτσα και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Οι μεταβυζαντινές εικόνες καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 17ου-20ού αιώνα και αντιπροσωπεύουν κύριες τάσεις στην εκκλησιαστική ζωγραφική.
Επίσης φιλοξενείται η εικόνα της Ανάστασης του Χριστού από τον μεγάλο ζωγράφο Θεόφιλο.
«Προσδοκούμε αυτό το μουσείο να προβάλλει τον ανεκτίμητο πλούτο της εκκλησιαστικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς που διαθέτουν η Μακρινίτσα και ολόκληρο το Πήλιο» τόνισε ο π. δαμασκηνός και εξέφρασε την ελπίδα με το μουσείο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα τουριστών και προσκυνητών, ενώ συμπλήρωσε πως θα δοθεί έμφαση και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μαθητών αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι.

Το κόστος λειτουργίας του Μουσείου ανήλθε στα 400.000 ευρώ εκ των οποίων τα 270.000 ευρώ προήλθαν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που το υλοποίησε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και τα υπόλοιπα από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έκανε τη συντήρηση των κειμηλίων.
Η θεολόγος, ιστορικός βυζαντινής τέχνης κ. Μαρία Νάνου ανέφερε μεταξύ άλλων πως το μουσείο με τον τρόπο που εκτίθενται τα αντικείμενα προσφέρει στον επισκέπτη πολλαπλές αναγνώσεις της ιστορίας του τόπου και της εκκλησιαστικής τέχνης.
Για την είσοδο στο μουσείο θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το