Τοπικά

Έκκληση για νέους εθελοντές αιμοδότες από τον πρόεδρο της «Αλληλεγγύης» Ιγνάτιο Γελαγώτη

Μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των ενεργών εθελοντών αιμοδοτών στη Μαγνησία τα τελευταία δυο – τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Μαγνησίας «η Αλληλεγγύη» κ. Ιγνάτιος Γελαγώτης «η φετινή χρονιά φαίνεται κάπως καλύτερη από τις προηγούμενες και τον τελευταίο καιρό είχαμε 50 νέους αιμοδότες. Παρόλα αυτά η προσοχή μας βρίσκεται συνεχώς στραμμένη στο να πείσουμε καινούργιους αιμοδότες να γίνουν ενεργά μέλη για να αντικαταστήσουν τους πιο παλιούς, οι οποίοι λόγω ηλικίας και ασθενειών δεν μπορούν πλέον να συμμετάσχουν σε αιμοληψίες».

Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα αν οι νέοι άνθρωποι συμμετέχουν στις αιμοδοσίες αναφέρει πως «εμείς ενημερώνουμε τους νέους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και συχνά πραγματοποιούμε αιμοληψίες σε μέρη που συχνάζουν, όπως το πανεπιστήμιο, για να τους δώσουμε το ερέθισμα και να δείξουν ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως λόγω και των καταστάσεων που δημιουργεί η οικονομική κρίση οι νέοι στην πλειοψηφία τους δεν ασχολούνται ενεργά και συστηματικά με την αιμοδοσία. Κύριο μέλημα μέσα στον καιρό της αβεβαιότητας που διανύουμε αποτελεί η επαγγελματική τους αποκατάσταση κάτι που είναι όντως πολύ σημαντικό. Την ίδια σημασία έχει όμως και ο εθελοντισμός με την προσφορά προς στον συνάνθρωπο. Πρέπει λοιπόν να δίνουμε συστηματικά αίμα και όχι για λόγους ανάγκης όταν προκύψει κάποιο άσχημο γεγονός».

Προσθέτει δε ότι « χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στον Σύλλογο και θα χαρούμε να τους εντάξουμε και σε διοικητικές θέσεις στο συμβούλιο, καθώς μόνο αυτοί μπορούν να δώσουν μια καινούργια ώθηση στην εθελοντική αιμοδοσία και να ξεκινήσουν ένα νέο εθελοντικό κίνημα». Τώρα σε σχέση με την κατάσταση στη Μαγνησία και την επάρκεια σε φιάλες για το καλοκαίρι ο κ. Γελαγώτης τόνισε πως « προσπαθούμε ο Νομός να είναι αυτάρκης σε φιάλες αίματος, αλλά το καλοκαίρι η ζήτηση αυξάνετε καθώς πολλοί αιμοδότες πηγαίνουν διακοπές και το απόθεμα δεν αναπληρώνεται, ενώ παράλληλα δεν είναι σπάνιο να συμβαίνουν ατυχήματα από επισκέπτες. Τέλος κάνουμε έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες πριν πάνε διακοπές να δίνουν αίμα όσοι μπορούν να δώσουν για ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες, διότι το αίμα δεν πάει διακοπές, πρέπει να μας περιμένει και όχι να το περιμένουμε». Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Μαγνησίας «η Αλληλεγγύη», ο οποίος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα εθελοντών αιμοδοτών το έτος 1984 και σήμερα αριθμεί περίπου 2.000 μέλη. Στόχος του είναι η επάρκεια του Νομού σε αίμα, η δωρεάν παροχή αίματος σε όλους όσους έχουν ανάγκη καθώς και η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Διοργανώνει αιμοληψίες στην επαρχία, στα νησιά Βορείων Σποράδων και σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες του Νομού καλύπτοντας πλήρως τα μέλη και το οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ βοηθά στο μέτρο του δυνατού τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από αίμα. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στην πανελλήνια λαμπαδηδρομία εθελοντών αιμοδοτών που γίνεται σε όλη την επικράτεια. Σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου θα πραγματοποιηθεί και στην πόλη μας η λαμπαδηδρομία των εθελοντών της αγάπης, ανθρώπων που δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο δίνοντας το ίδιο το αίμα τους για αυτόν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το