Τοπικά

Έκκληση από γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντίατρους να αντιμετωπιστεί το χάος με τους εμβολιασμούς στη Μαγνησία 

Έκκληση στους εκλεγμένους εκπροσώπους του Νομού Μαγνησίας να παρέμβουν για την άμεση διόρθωση του προβληματικού εμβολιαστικού σχεδιασμού που ταλαιπωρεί τον πληθυσμό της περιοχής, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Τα μέλη των τριών Συλλόγων, καθημερινά και ως υγειονομικοί καλούνται να απαντούν στις ερωτήσεις –απορίες των συμπολιτών ως προς τα εμβόλια και την ‘διαδικασία του εμβολιασμού, παρά το πρωτόγνωρο γεγονός – όπως οι ίδιοι επισημαίνουν – ότι η πληροφόρηση τους από τις αρμόδιες αρχές είναι απούσα, ίσως γιατί η εφαρμογή του προγράμματος του εμβολιασμού έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και όχι στο Υπουργείο Υγείας.

Τα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν στον νομό Μαγνησίας είναι το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Αργαλαστής, το Κ.Υ. Αλμυρού, το Κ.Υ. Βόλου (πρώην Ι.Κ.Α.) και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου- “Αχιλλοπούλειο” στα οποία εμβολιάζονται οι άνω των 70 ετών, οι Υγειονομικοί και οι Ένστολοι πολίτες με το εμβόλιο του m-R.N.A. (PFIZER). Πρόσφατα λειτούργησαν το Κ.Υ. Ζαγοράς και Κ.Υ. Βελεστίνου στα οποία εμβολιάζονται οι ηλικίες 60-65 ετών με το εμβόλιο του αδενοϊού (ΑSTRA-ZENECA).

Από πληροφορίες των τριών Συλλόγων διαπιστώνεται ότι στα δύο εμβολιαστικά κέντρα της πόλης του Βόλου, δηλαδή στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και το Κ.Υ. Βόλου, τα ραντεβού για εμβολιασμούς είναι κλεισμένα μέχρι το τέλος Μαρτίου και προβλέπεται να υπάρξουν διαθέσιμα ραντεβού από τον Απρίλιο και μετά. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού μας, το μόνο διαθέσιμο σήμερα εμβολιαστικό κέντρο για κλείσιμο ραντεβού είναι το Κ.Υ. Αργαλαστής.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να ταλαιπωρούνται οικογένειες ηλικιωμένων Βολιωτών, και όχι μόνο, αφού είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, στο οποίο κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νομού Μαγνησίας, μετακινούνται σε μεγάλο αριθμό εκτός της περιοχής κατοικίας τους, αφού η δυνατότητα των δύο μόνον εμβολιαστικών κέντρων της πόλης (Νοσοκομείο και Κ.Υ. Βόλου) αδυνατούν με την παρούσα δυνατότητά τους να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εμβολιασμού των μέχρι τώρα δικαιούχων που είναι ανήμποροι και νοσηλεύονται κατ’ οίκον για διάφορους λόγους υγείας, αλλά και ηλικίας, αφού ακόμη δεν έχουν προβλεφθεί συνεργεία για τον εμβολιασμό αυτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν από την οικία τους. Ενώ είναι αναγκαίο να ενταχθούν σύντομα σε προτεραιότητα εμβολιασμού και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ασχέτως ηλικίας.

Επίσης δεν υπάρχει ακόμη καμία απολύτως πρόβλεψη για τον χρόνο που θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι υπάλληλοι των ιατρείων και των φαρμακείων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 3 Σύλλογοι της Μαγνησίας καλούν την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα σε διόρθωση του σχεδιασμού του εμβολιαστικού προγράμματος με σκοπό:

1. Να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα στην πόλη του Βόλου και στις άλλες περιοχές με την κατάλληλη στελέχωση και να υπάρξει εξ ορθολογισμός της λειτουργίας τους με σκοπό να αυξηθεί η δυνατότητα για περισσότερους εμβολιασμούς, προκειμένου να σταματήσει η μετακίνηση-ταλαιπωρία των πολιτών προς εμβολιασμό σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και σε ακατάλληλες ώρες δεδομένου και των δυσχερειών των συγκεκριμένων δρόμων μετάβασης (οδικό δίκτυο Πηλίου).

2. Να απεμπλακούν πλέον τα Νοσοκομεία από τους εμβολιασμούς, προκειμένου το προσωπικό τους να ασχοληθεί με την περίθαλψη των ασθενών σε αυτά.

3. Να υπάρχει ενημέρωση των Υγειονομικών για τον προγραμματισμό και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της περιοχής μας .
4. Να υπάρξει ορισμός στον κάθε Νομό μιας υπεύθυνης αρχής για τους εμβολιασμούς, με αρμοδιότητες γρήγορης επίλυσης προβλημάτων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Καλούν, τέλος, τους αρμόδιους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Νομού Μαγνησίας να παρέμβουν για την άμεση διόρθωση του προβληματικού εμβολιαστικού σχεδιασμού που ταλαιπωρεί τον πληθυσμό της περιοχής μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το