Πολιτισμός

Εκφραστής της μορφολογικής ελληνικότητας ο Δ. Πικιώνης – Πολύς κόσμος στην εκδήλωση για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα

Πολύς κόσμος βρέθηκε χθες το απόγευμα στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην τιμητική εκδήλωση «Ο Δημήτρης Πικιώνης, η λαϊκή μας τέχνη και το Πήλιο» στο πλαίσιο του θεματικού έτους πολιτισμού με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που διοργανώνει η «Μαγνήτων Κιβωτός».
Τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες που ανέδειξε η Ελλάδα τον 20ό αιώνα και υπήρξε μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της ονομαζόμενης «Γενιάς του ’30», τίμησε χθες η «Μαγνήτων Κιβωτός».

Από το τεράστιο έργο του Πικιώνη επιλέχθηκε να προβληθεί η ενασχόλησή του με το Πήλιο και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στον Βόλο 50 πρωτότυπα έργα με τη συνεργασία των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.
Η κ. Ναταλία Μπούρα, υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, τόνισε ότι ο Δημήτρης Πικιώνης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες, καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακαδημαϊκός.
«Ο Δημήτρης Πικιώνης είναι εκπρόσωπος του κινήματος της «επιστροφής στις ρίζες», αλλά ταυτόχρονα και κατά έναν περίεργο τρόπο είναι και οπαδός του μοντέρνου κινήματος. Ουσιαστικά είναι εκφραστής της μορφολογικής ελληνικότητας» ανέφερε η ίδια.

Από την πλευρά της η εγγονή του Δημήτρη Πικιώνη κ. Ντόρα Πικιώνη, που εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, επισήμανε ότι δυστυχώς δεν τον πρόλαβε και δεν τον έζησε, αλλά από όσο γνωρίζει ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα απλός.
«Ένας άνθρωπος που δόθηκε σε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, και στην αρχιτεκτονική και στη ζωγραφική. Η πραγματική του αγάπη ήταν η ζωγραφική» σημείωσε για να προσθέσει: «Διάβαζε πάρα πολύ και μελέτησε πάρα πολύ το τοπίο». «Από τις διηγήσεις που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια, ο Δημήτρης Πικιώνης ήταν ένας άνθρωπος πολύ προσιτός, απλός, με πολύ μεγάλη αγάπη και για τα παιδιά του και για την οικογένειά του, που τους έδωσε και πλήρη ελευθερία σε αυτά που έκαναν μετά» κατέληξε η κ. Ντόρα Πικιώνη.


Στην εκδήλωση υπήρξαν εισηγήσεις, προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Έλληνες αρχιτέκτονες – Δημήτρης Πικιώνης», έκθεση σχεδίων των Σπιτιών της Ζαγοράς και παρουσίαση ενθυμημάτων.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας «Μαγνήτων Κιβωτού».


Ομιλητές ήταν η κ. Νατάσα Μποζίνη, η οποία προλόγισε και συμπλήρωσε με νέα στοιχεία την εργασία της, ο κ. Ζήσης Κοτιώνης, διδάκτωρ αρχιτέκτων, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Ο Πικιώνης, η Ύπαιθρος και η Αρχιτεκτονική των Καλλιτεχνικών Πρακτικών», η κ. Ίρις Λυκουριώτη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η Λαϊκή Τέχνη, η Κοσμοπολιτική», ο Σπύρος Μοσχονάς, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στη μεγάλη σχέση του Πικιώνη με την παρουσιαζόμενη έκθεση και ανέπτυξε το θέμα «Ο Δημήτρης Πικιώνης και η λαϊκή τέχνη: Αποτυπώνοντας σπίτια από τη Ζαγορά και τη Μακεδονία έως την Ύδρα και τη Χίο», ενώ στο τέλος παρενέβη ο μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος.


Η ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε στην αίθουσα εκθέσεων με ξενάγηση στην έκθεση «Δημήτρης Πικιώνης. Τα σπίτια της Ζαγοράς» από την κ. Ναταλία Μπούρα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου με ώρες λειτουργίας 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το