Πολιτισμός

Εκδηλώσεις στο Βόλο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου

Εν όψει του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου την 23η Απριλίου 2017, ο οποίος τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου συμμετέχει με δύο δράσεις με το γενικό τίτλο «για το Διαφορετικό και το Παράδοξο».

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 23 Απριλίου και ώρα 20:00 στον πρωτοποριακό και φιλόξενο χώρο του La petite Cantine Project ( Πύρασσου 12 ). Αποτελείται από δύο μέρη. Αρχικά περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών από το υπέροχο βιβλίο του εμβληματικού νευρολόγου Όλιβερ Σάκς “Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο”. Πρόκειται για ιστορίες ασθενών, η καθεμιά απ’ τις οποίες είναι μια μοναδική και βαθιά ανθρώπινη μελέτη της ζωής που παλεύει ενάντια σε απίστευτες αντιξοότητες. Θα ακολουθήσουν αποσπάσματα από το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη “Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ”, ένα βιβλίο “κόσμημα αγάπης” όπως έχει χαρακτηριστεί (…πιστεύω ότι όποιος δεν έχει πονέσει θα γίνει μοιραία ένας ρηχός και λίγο ως πολύ ένας ανόητος άνθρωπος. Αλλά πάλι όποιος δεν έχει γευτεί τη χαρά είναι ένας άρρωστος άνθρωπος, που μπορεί εύκολα να γίνει φθονερός, χαιρέκακος και μνησίκακος…Η αρρώστια, η δική σου και των άλλων, σε οδηγεί να εκτιμάς την αξία των πιο κοινών και καθημερινών πραγμάτων της ζωής και ταυτόχρονα να σχετικοποιείς, χωρίς να μηδενίζεις, τη σημασία άλλων, που θεωρούνται σημαντικά).

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων Ελλήνων ποιητών οι οποίοι έχουν βιώσει την απώλεια της “κανονικότητας”, και αφήγηση λαϊκών μύθων που μιλούν για την διαφορετικότητα και την αποδοχή.

Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στους Στέλιο Πελασγό (αφηγητής) και στον Γρηγόρη Γαλάτη (καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου), οι οποίοι και θα την παρουσιάσουν. Συμμετέχει ο μουσικός Αποστόλης Γλαφυριώτης (λαούτο, τραγούδι).

Ο χώρος της La petite Cantine Project επιλέχθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για ένα χώρο πολιτισμού, καφέ και εστιατόριο, στο οποίο εργάζονται και εκπαιδεύονται ΑμεΑ και Άτομα Ειδικών Κοινωνικά Ευπαθών Ομάδων. Λειτουργεί ως κοινωνικός συνεταιρισμός και μέρος των εσόδων διατίθενται σε δομές που χρειάζονται στήριξη.

Η δεύτερη δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς Βόλου και ώρα 20:30 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη. Πρόκειται για το ¨έργο¨ «Inside – Out: Η δική μου Αλήθεια».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν πεζά κείμενα και ποιήματα που άπτονται της λογοτεχνίας του παράδοξου τα οποία θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Δακτυλάς, Λίνα Φυτιλή, Μαρία Πράντζου, Αλεξάνδρα Φραγκούλη, Φιλιώ Ασημακοπούλου και Ελένη Παπαδημητρίου.
Η επιμέλεια των κειμένων ανήκει στη Λίνα Φυτιλή.
Στο δεύτερο μέρος θα αναγνωστούν αποσπάσματα από τα πολυδιαβασμένα έργα του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» & «Μέσα απ’ τον Καθρέφτη». Τη διασκευή των κειμένων επιμελήθηκε η Φρειδερίκη Μπεκίρη. Το έργο υποστηρίζεται με την συμμετοχή των ηθοποιών Γιώργου Γιατζιτζάκη, Ράνιας Θεοχαροπούλου, Άλκηστις-Ελένης Κοσμά, Φρειδερίκης Μπεκίρη, Ειρήνης Μυλωνά, Γιώργου Παπαδόπουλου, Μάρθας Παπαθανασίου και Βάσιας Στάμου. Συνοδεύει η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Βασίλη Παπαδόπουλου: «Το Νησί» σουίτα για δύο πιανα. Ερμηνεύουν η Έφη Παπαθωμαΐδη και ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από μία εικαστική εγκατάσταση του Κωνσταντίνου Κομνηνού που δημιούργησε ένα μεγάλων διαστάσεων έργο (κύβο). Το installation βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το kinetic art project – performance, που συνέραβε και σκηνοθέτησε ο σκηνοθέτης – ηθοποιός, Δημήτρης Δακτυλάς. Η συνεχής διάδραση μεταξύ του άψυχου και του έμψυχου, του μηχανικού και του «ζώντος» – πραγματικού, αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, που με πρωτοποριακό τρόπο αποδίδει την αρχική ιδέα της σύνθεσης. Ειδικότερα και βασιζόμενο στο θέμα της έκθεσης, το καλλιτεχνικό έργο, με πρόφαση το πρόσωπο της «Αλίκης», θέτει και πραγματεύεται ερωτήματα αναφορικά με έννοιες, φαινομενικά αντιφατικές, όπως η αλήθεια και το ψέμα, η ασφάλεια και η απομόνωση, ο αποκλεισμός ή κατ’ επιλογήν εγκλεισμός, η ελευθερία και η ανάγκη, η ατομικότητα και η συλλογική συνείδηση. Μια μηχανική Αλίκη, εγκλωβισμένη μέσα σε έναν υπέροχο, γυάλινο κύβο – κελί; βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις πολλαπλές εκδοχές του εαυτού της, τις οποίες μπορεί μόνον να παρακολουθεί ή τελικά μπορεί και να ενσωματώσει; Η «Αλίκη» είναι μία με πολλαπλές εκδοχές, ρόλους, ανάγκες, επιλογές ή είμαστε όλοι με τους ίδιους περιορισμούς, φόβους, ανάγκες; Κι αν η Αλίκη είναι εγκλωβισμένη, στο γυάλινο κελί της, ποιος είναι εκεί έξω, που σκέφτεται, αποφασίζει και δρα γι’ αυτήν;

Το ¨έργο¨ «Inside – Out: Η δική μου Αλήθεια» παρουσιάστηκε στην έναρξη των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Biennale της Σαντορίνης το Σεπτέμβριο του 2016, η εγκατάσταση του έργου του Κωνσταντίνου Κομνηνού απέσπασε το δεύτερο βραβείο.
Η κατασκευή κοστουμιού ανήκει στις Ματίνα Κουτούδη και Λευκή Ρούντου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210-82870. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://doepap.gr/

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το