Τοπικά

Εκδήλωση του ΚΚΕ στον Βόλο για την κατάσταση στους χώρους εργασίας

Η κατάσταση στους χώρους εργασίας, σκιαγραφήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας η Τομεακή επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Βασίλη Όψιμο, Επιθεωρητή Υγείας και Ασφάλειας, μέλος του τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Εργαζόμενοι από τους κλάδους των ΟΤΑ, των Delivery, του Μετάλλου, της Καθαριότητας, παρουσίασαν κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται σήμερα οι συνάδελφοί τους, συγκεκριμένες περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων και την απουσία του Κράτους στους ελέγχους. Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με την Λαϊκή συσπείρωση στον Δήμο Βόλου Απόστολος Ριζόπουλος.

Ο Βασ. Όψιμος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο, έως εδώ, να σταματήσει το αίμα των εργατών στους δήμους. Όταν το φαινόμενο των εργατικών “ατυχημάτων” παίρνει τέτοιες διαστάσεις, αιτία δεν είναι ούτε “η κακιά η ώρα”, ούτε “η κακιά στιγμή”, όπως θέλουν να παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς δεν περιορίζεται στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων», που είναι σχεδόν ο μοναδικός δείκτης που μετράται, αλλά αφορά και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών που διαλανθάνουσα ως δήθεν «κοινή νόσος», αλλά και την πρόληψη της πρόωρης φθοράς της υγείας και της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, που προκαλούνται από τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς.
«Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς, ενώ την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» έφτασαν τους 45» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον κλάδο της αποκομιδής απορριμμάτων. «Δυνατότητες προστασίας υπάρχουν» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι «η απουσία λήψης μέτρων προστασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει πολιτικό χαρακτήρα, σχετίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για φτηνή εργατική δύναμη, εμπορευματοποίηση της Υγείας και Ασφάλειας και των υπηρεσιών Υγείας και άλλων τομέων, καθώς και με τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».
Ο κ. Όψιμος σημείωσε επίσης πως η εργατική τάξη μπορεί να βάλει φρένο στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα. «Να μη δείχνει καμιά ανοχή και με ταξική αλληλεγγύη να οργανώσει την πάλη της και να απαιτήσει μέτρα για την ασφάλεια της ζωής της» ανέφερε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το