Τοπικά

Εκδήλωση της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ με τίτλο «Υγιεινός Τρόπος Ζωής και Διαβήτης»

diabetes_3

Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η Ομάδα Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Υγιεινός Τρόπος Ζωής και Διαβήτης» στο Κοινωνικό Κέντρο της Νέας Δημητριάδας (Δ/νση Αγ. Δημητριου με Δ.Πολιορκητου ,τηλ 2421071291) στης 18-11-2015. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν από τις 8:30-12:00 μετρήσεις σακχάρου και πίεσης , ενώ οι ωφελούμενοι θα μπορούν να συνομιλήσουν με τα μέλη της Ομάδας Υγείας και να ενημερωθούν για θέματα πρόληψης, διατροφής και διαχείρισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Σ.Δ. Τύπου Ι) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Σ.Δ. Τύπου ΙΙ). Ο διαβήτης αποτελεί τη βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση, ακρωτηριασμό και προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.
Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως πάσχουν περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι ενώ η πρόβλεψη είναι ότι δυστυχώς ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί εντός 20ετίας, με αποτέλεσμα ο ΣΔ να είναι το πρώτο αίτιο θνητότητας και θνησιμότητας.
Η αυξημένη επίπτωση της νόσου συνοδεύεται από αντίστοιχο κόστος, έτσι ώστε σήμερα ο ΣΔ να αποτελεί το πιο κοστοβόρο νόσημα (15% για την φαρμακευτική αγωγή και 50% για χαμένες εργατο-ώρες του ασθενούς και του οικογενειακού περιβάλλοντος) ξεπερνώντας το συνολικό κόστος της θεραπείας των νεοπλασμάτων και των χρόνιων αποφρακτικών πνευμονοπαθειών
Στην Ελλάδα 754.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη, ενώ 634.000 έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προ-διαβήτη). «Το ανησυχητικό είναι ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, δηλαδή το 80-90% των περιπτώσεων στη χώρα μας, μειώνει κατά 8-10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά το 24-32% των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, καθώς παραμένουν αδιάγνωστοι», σημειώνει ο κ. Μελιδώνης. διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζάνειου Νοσοκομείου.
Η νόσος κοστίζει στο υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας το 12% περίπου των συνολικών πόρων του. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της ΕΣΔΥ το άμεσο κόστος ασθενή με ΣΔ Τύπου ΙΙ στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ρύθμισης είναι 1.300 ευρώ το χρόνο. Το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ δηλαδή το 6,4% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
(Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του)
Όπως τονίζει η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ. Αναστασία Μορφογιάννη, από τα 1259 άτομα που έχουν προσεγγίσει τα 5 Κοινωνικά Κέντρα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, οι 147 σε ποσοστο 11.4% πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.Οι δράσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης εστιάζονται στην ανάπτυξη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ωφελούμενων και των οικογενειών τους για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης παραγόντων κινδύνου για την υγεία (π.χ. πρόγραμμα «Χάνω Βάρος Κερδίζω Ζωή», προγράμματα άσκησης, διακοπής του καπνίσματος καθώς και συμβουλευτικής υγείας για την διαχείριση της νόσου) με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το