Τοπικά

Εκδήλωση τιμής στην Άνω Κερασιά

unnamed (2)

Εκδήλωση τιμής στην Άνω Κερασιά πραγματοποίησε το ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί αγωνιστές της περιόδου της Αντίστασης, του ΕΛΑΣ  και του ΔΣΕ.

Για το ιστορικό της εκδήλωσης μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Μαγνησίας Πολύβιος Γκέλης, ενώ το μέλος της διοίκησης Τ. Λέφας  διάβασε τα ονόματα των κατοίκων της Κερασιάς που σκοτώθηκαν στους αγώνες 1941-1944 και 1946- 1949 μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ. Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της οργάνωσης Υπαίθρου του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου κ. Χασιώτου.

Η Άνω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας και έδρα  του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου, το αναρρωτήριο, η επιμελητεία, η Συμμαχική αποστολή, το συνεργείο Ραπτικής, και τα μαγειρεία που ήταν κοντά στην βρύση του χωριού. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων. Γενικά οι κάτοικοι της Άνω Κερασιάς πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα και πολλοί Κερασιώτες και Κερασιώτισσες έπεσαν νεκροί σε διάφορες μάχες. Την 6η  Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Άνω Κερασιά. Μια ομάδα εφεδροελασιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Έπεσαν όλοι νεκροί. Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Άνω Κερασιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και την εκκλησία με τον γέρο παπά μέσα. Όμως το δεύτερο τάγμα του 54ου Συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την Κάτω Κερασιά. Βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα δύο χωριά Άνω και Κάτω Κερασιά.
Οι Γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια και κατέστρεψαν κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία, τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, το δημοτικό σχολείο και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα. Η πλατεία του χωριού ήταν διαλυμένη από τα τανκς. Έκαναν μεγάλες ζημιές στην πέτρινη τοξωτή γέφυρα. Στην Άνω Κερασιά έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον ιερό ναό των αγίων 12 αποστόλων και 3 εξωκλήσια. Επίσης πολλοί κάτοικοι της Κερασιάς διώχθηκαν τα επόμενα χρόνια από το μεταΒαρκιαζιανό Κράτος, ενώ αρκετοί από αυτούς εντάχθηκαν σαν μαχητές στο ΔΣΕ, πήραν σε μάχες στο Πήλιο, στο Γράμμο και το Βίτσι.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το