Πολιτισμός

Εκδήλωση-τιμή στον Γιάννη Μουγογιάννη – Πρόσφερε πολλά στον πολιτισμό του Βόλου

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου και η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών διοργάνωσαν χθες στον χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Μουγογιάννη, πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του. Ομιλητές ήταν ο κ. Χρήστος Αγιώτης και η κ. Ελένη Κομπογιάννη με θέμα «Τα βιβλιοπωλεία του Βόλου» και η κ. Τασούλα Λιαναρίδου – Μοσχανδρέου με θέμα «Η Περιηγητική Λέσχη Βόλου», τα οποία αγαπούσε πάρα πολύ ο Γ. Μουγογιάννης.
Ο κ. Χρήστος Αγιώτης, βιβλιοπώλης, τόνισε ότι η ομιλία είναι ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη και αφορά στα βιβλιοπωλεία του Βόλου και την Περιηγητική Λέσχη Βόλου, δύο δράσεις τις οποίες αγαπούσε πάρα πολύ.
«Η τιμητική αυτή εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη δωρεά της προσωπικής του βιβλιο-θήκης στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη και αφορά περίπου 900 τόμους βιβλίων ποικίλης θεματολογίας, ιστορικού και σύγχρονου ενδιαφέροντος» επισήμανε.

«Η εκδήλωση για τον Γιάννη Μουγογιάννη γίνεται για να δώσουμε μία άλλη διάσταση στον πολιτισμό που πρόσφερε ο ίδιος στον Βόλο. Πρώτη φορά θα μιλήσουμε σχετικά με τα βιβλιοπωλεία, κάτι που αγάπησε ο Γιάννης Μουγογιάννης. Εξάλλου είναι ο μό-νος που έγραψε για τους βιβλιοπώλες, για τον πρώτο βιβλιοπώλη του τόπου Ζωσιμά Εσφιγμενίτη, για τον μέντορά του-βιβλιοπώλη Ιωάννη Π. Λιαναρίδη και για τον αξέχαστο προσωπικό του φίλο για πάνω από 40 χρόνια, τον Δήμο Πετρούτσο του βιβλιοπωλείου «Όμηρος»» σημείωσε για να συμπληρώσει: «Όσον αφορά στις εκδρομές ήταν ο άνθρωπος ο οποίος σύστησε την εκδρομή ως ένα μέσο γνώσης. Στις εκδρομές, σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μάθαιναν όλοι για τον τόπο που επισκέπτονται και τι προσφέρει στον πολιτισμό. Το Πήλιο έγινε πασίγνωστο χάρις στον ίδιο, αλλά και στα μέλη της Περιηγητικής Λέσχης Βόλου».

Από την πλευρά της η κ. Τασούλα Λιαναρίδου-Μοσχανδρέου αναφέρθηκε σε στιγμές και αναμνήσεις από εκδρομές με την Περιηγητική Λέσχη Βόλου.
«Ο Γιάννης Μουγογιάννης ήταν πάρα πολύ καλός φίλος. Γνωριστήκαμε μέσω της Περιηγητικής Λέσχης Βόλου και έχουμε οικογενειακές σχέσεις. Ήταν ο άνθρωπος μέσα σε όλα. Στην οικογένεια, στη συγγραφή, στην παρέα ήταν πρώτος σε όλα και πολύ σημαντικός για τον πολιτισμό της πόλης. Από τα βιβλία του και μόνο. Έχει κάνει έρευνες σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού του Βόλου» επισήμανε.

Η κ. Ελένη Κομπογιάννη, εγγονή του δωρητή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκπληρώνεται μία επιθυμία του παππού μου με τη δωρεά αυτή. Η σημερινή εκδήλωση δεν ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά ακολουθεί τα χνάρια του Γιάννη Μουγογιάννη».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Καραθανάσης, ενώ κατά τη διάρκεια των ομιλιών έγινε παράλληλη παρουσίαση πλούσιου φωτογραφικού υλικού και τεκμηρίων, έκθεση καρτ-ποστάλ από το αρχείο του βιβλιοπώλη Ιωάννη Λιαναρίδη από τον Βόλο και το Πήλιο και πολλών παλιών καρτ-ποστάλ από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μουγογιάννη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου (απογευματινές ώρες).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το