Τοπικά

Εκδήλωση στον Βόλο για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων

Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιήσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών προσκαλούν στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στο μνημείο του ολοκαυτώματος στις 11 π.μ. (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος) και 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Το Πρόγραμμα
Μνημείο Ολοκαυτώματος – Πλατεία Ρήγα Φεραίου, 11.00, επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων, αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Παρουσιάζουν η Ροσσάνα Πόπωτα και ο Βίκτωρ Σακκής.
11.30 Άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Πλαισιώνει μουσικά ο Πέπο Σάλεμ – φλάουτο.
11.40 Προσφωνήσεις από τους: Κωνσταντίνο Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.
11.50 Χαιρετισμοί επισήμων.
12.00 Τραγούδια από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, με τη συνοδεία της Νεκταρίας Παπαδημητρίου στο πιάνο.
12.10 Απονομή τιμητικών διακρίσεων στις οικογένειες Θανάση Γούλα και Αντώνη Σαμπαζιώτη για τη διάσωση εβραϊκών οικογενειών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
12.30 Ομιλία από τον dr Φίλιππο Κάραμποτ, διδάσκοντα του King’s Kollege Λονδίνου (1990-2011) και ερευνητικό εταίρο του ιδρύματος Genda Henkel, με θέμα «Πτυχές του διωγμού και της διάσωσης: Η περίπτωση των Εβραίων στην Αθήνα».
Να σημειωθεί πως ο Φίλιππος Κάραμποτ δίδαξε νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία στο King’s College London από το 1990 έως το 2011. Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού και ερευνητικός εταίρος του Ιδρύματος Gerda Henkel. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ζητήματα κοινωνικής ιστορίας και στην εβραϊκή παρουσία στην ελληνική επικράτεια, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1960.
12.50 Καταληκτικός λόγος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
12.55 Μουσικό πρόγραμμα από τη Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χιώτογλου.
Ακολουθεί μικρή δεξίωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το