Πολιτισμός

Εκδήλωση στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως – «Εικόνες» μέσα από τη γραφίδα και όχι από τον χρωστήρα

Η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως, μπροστά στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, με την ομιλία της ιστορικού δρ Ιόλης Βιγγοπούλου, με θέμα «Έχουμε «εικόνες» για την Ελληνική Επανάσταση στα περιηγητικά έργα;». Η χθεσινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Η ματιά των άλλων – Ξένοι περιηγητές, Φιλέλληνες και Έλληνες ζωγράφοι αποδίδουν στιγμές, μορφές και ήθη από τα χρόνια της Επανάστασης ώς και τα τέλη του 19ου αιώνα», η οποία λειτουργεί στο Κέντρο Τέχνης για τον εορτασμό της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια. 1821-2021».

Η δρ. Ιστορίας και ερευνήτρια, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία, τα κείμενα και τις εικόνες, κ. Ιόλη Βιγγοπούλου τόνισε πως «έχουμε πραγματικές «εικόνες», περιγραφικές, πολεμικές δηλαδή, μέσα από τα κείμενα», προσθέτοντας ότι «τα κείμενα αυτά δεν είναι περιηγητών, αλλά κυρίως μισθοφόρων εθελοντών, συμμετεχόντων κατά παραγγελία είτε από προσωπική φιλοδοξία είτε από εντολή είτε από δική τους πρωτοβουλία, οι οποίοι συμμετέχουν στις μάχες και τους πολέμους, όπως για παράδειγμα στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, στην κατάληψη της Πάτρας, στην πολιορκία του Μεσολογγίου, στις Εθνοσυνελεύσεις όπου συναντούν τους αγωνιστές κ.λπ.».
Η ίδια επισήμανε πως «έχουμε πολύ ζωντανές «εικόνες» μέσα από τη γραφίδα και όχι από τον χρωστήρα».
Η κ. Ιόλη Βιγγοπούλου ανέφερε πως υπάρχουν εικόνες που έδωσαν ζωγράφοι, που είναι πολύ σημαντικές, από τον Ντελακρουά και όλη εκείνη τη σχολή, μετά με τον κλασικισμό και τον ρομαντισμό στην Ευρώπη, που αναδεικνύουν όλο αυτό το ηρωικό του ελληνικού αγώνα. «Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, δεν ήρθαν στα ελληνικά χώματα ούτε πριν ούτε κατά ούτε μετά την Επανάσταση. Κάποιοι ήρθαν προς το τέλος του Αγώνα, κατά παραγγελία των Βαυαρών, για να συναντήσουν πρόσωπα και χώρους. Έχουμε επομένως κάποιο εικονογραφικό υλικό, αλλά πάλι είναι μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Κι αυτό επειδή άλλους τους συνάντησαν κι άλλους όχι».
Η δρ. Ιστορίας και ερευνήτρια επισήμανε πως υλικό υπάρχει κι από άλλους: «Το υλικό αυτό έγινε μέσα στο ηρωικό, το φιλελληνικό και το ρομαντικό πνεύμα. Δεν πρόκειται όμως για περιηγητές και αυτοί δεν είχαν έρθει στην Ελλάδα».
Τέλος η ίδια ανέφερε πως έχουμε πολλών ειδών «εικόνες», οι οποίες ακολουθούν στην πραγματικότητα τα καλλιτεχνικά, τα πολιτιστικά και τα πνευματικά ρεύματα της Ευρώπης.
Να σημειωθεί πως η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με σπάνια έργα από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00-13.00 και Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή από τις 19.00-21.00, εκτός Σαββατοκύριακου.
Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες για τη λειτουργία των χώρων του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το