Τοπικά

Εκδήλωση πολιτισμού με άρωμα Σμυρνιάς, αλάβαστρο και ρόδι… από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου και τους Ίωνες

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την ανταπόκριση και τον ενθουσιασμό του κόσμου στην εκδήλωση πολιτισμού για τη γυναίκα Σμυρνιά στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης την Κυριακή 30 Απριλίου παρουσία πολλών επισήμων.

Ένα αντάμωμα του 3ου Γυμνασίου Βόλου και της Μικρασιατικής Εστίας των Ιώνων Μαγνησίας γέμισε αναμνήσεις και έφερε όμορφες εικόνες αλλοτινών αξέχαστων χρόνων… τότε που η αρχόντισσα Σμυρνιά έγραφε τη δική της ιστορία, με τη σπάνια ομορφιά της, την αξιοσύνη της, την ποιότητα του χαρακτήρα της. Η Σμυρνιά η κιμπάρισσα, η γυναίκα που άφησε εποχή.
Υπεύθυνη και συντονίστρια του πολιτιστικού προγράμματος ήταν η φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Βόλου Σοφία Κανταράκη με συνεργάτες τη μουσικό Μαρίνα Μανθογιάννη και τον γυμναστή Δημήτρη Σπανόπουλο.

Οι μαθήτριες ντυμένες Σμυρνιές όλο σκέρτσο και χάρη μετέφεραν στη σκηνή μέσα από θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, μικρασιάτικα γλωσσικά ιδιώματα που αντιπροσώπευαν την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, κυρίως μέσα από επιθετικούς προσδιορισμούς που οι Σμυρνιοί έδιναν στις γυναίκες τους, ανάλογα με τα προτερήματα ή τα ελαττώματά τους. Προλόγισε η πρόεδρος Άννα Πετσιάβα, ενώ η γραμματέας Αργυρώ Κοπάνου Μάμαλη περιέγραψε την προσωπικότητα της Σμυρνιάς. Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Κική Δανιηλίδου τόνισε τη σπουδαιότητα τέτοιων προγραμμάτων, αλλά και την αγάπη και το μεράκι των εκπαιδευτικών για την υλοποίησή τους. Η φιλόλογος Σοφία Κανταράκη τόνισε ότι το σχολείο είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με την τοπική κοινωνία προσφέροντας έτσι στους μαθητές ευκαιρίες να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο τους ως εκκολαπτόμενοι ενεργοί πολίτες. Οι Σμυρνιές κυρίες Ειρήνη Αΐβαζόγλου και Αγγέλα Καζανίδου Καμμένου παραχώρησαν μια ιδιαίτερη συνέντευξη με προσωπικά οικογενειακά βιώματα. Οι μαθήτριες ως πρωταγωνίστριες με σκέρτσο και χάρη έκλεψαν την παράσταση τραγούδησαν, χόρεψαν σμυρναίικα τραγούδια και παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα αποτυπώνοντας τον χαρακτήρα της Σμυρνιάς ξεσηκώνοντας το κοινό με χειροκροτήματα.

Συμμετείχαν οι μαθητές: Αναστασία Γκάγκα, Μαρία Βαλέρα, Ευθυμία Γεωργακοπούλου, Κατερίνα Βασιλειάδη, Μαρία Παπανικολάου, Αριάννα Κοντούρη, Στεργιανή Δαγκλή, Μαριλίζα Σπανού, Ελένη Γιαννουλάκη, Ιωάννα Αναστασιάδη, Εμμανουέλα Φέιμι, Αλεξία Λιούπη, Αθανασία Αγριδοπούλου, Βασιλική Μπινιάκου, Κωνσταντίνος Χρηστάκης, Μίγδος Παναγιώτης, Σκιαθίτης Μάρκος, Υδραίος Μάριος, Σωτήρης Τρίγκας και μπουζούκι ο κ. Δ. Τυφλίτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το