Τοπικά

Εκδήλωση Πνευμονολογικής – Μικροί και μεγάλοι σε δράσεις κατά του καπνίσματος

 

Εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων κατά της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος διοργανώθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χθες στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε ένα δρώμενο με παιχνίδι, μουσική και χορό με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Νοσηλευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με δημιουργίες τους, η ΚΕΚΠΑ–ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, η Πρόταση Ζωής, το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, η Αντικαρκινική Εταιρεία Βόλου, η στ’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, η ε’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αλλης Μεριάς, η στ’ τάξη του 36ο Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.


Επίσης την εκδήλωση υποστήριξαν εθελοντές φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Τμημάτων Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ παρούσα ήταν και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.
Η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Αγριάς κ. Ζωή Γεροστάθη ανέφερε πως Το 1ο Δ Σ Αγριας συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή με αντικαπνιστικά μηνύματα της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ με τον τίτλο “Συμμετέχω κι εγώ για μια ζωή χωρίς καπνό”… Θεωρούμε σημαντική τη συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη δράση, γιατί πιστεύουμε ότι το ελληνικό σχολείο σε όλες τις βαθμίδες του θα πρέπει να εμπλέκεται ενεργά δημιουργώντας ισχυρά πρότυπα για τους μαθητές του σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και την προστασία της υγείας τους. Μέσα από βιωματικής δράσεις δημιουργούμε τους υπεύθυνους πολίτες του μέλλοντος και βοηθάμε στον περιορισμό της χρήσης καπνού στις ευαίσθητες ηλικίες της προεφηβειας.
Παράλληλα η τιμή για τη συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη δράση είναι και προσωπική, γιατί ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Γουργουλιάνης επέλεξε να διανείμει δωρεάν το βιβλίο μου «χοπ’ τρύπωσα» τόσο στους μικρούς συμμετέχοντες της χθεσινής εκδήλωσης όσο και σε μελλοντικές εκδηλώσεις της Πνευμονολογικής Κλινικής.
Η σχολική νοσηλεύτρια, συνεργάτης της Πνευμονολογικής Κλινικής και τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, κ. Δήμητρα Σιαχπατζίδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι επιπτώσεις του καπνίσματος είναι πολλές, ενώ οι μικροί και μεγάλοι ενημερώθηκαν για την έκθεση από το κάπνισμα, όπως είναι το παθητικά, αλλά και το τριτογενές».
Δύο από τους δεκάδες εθελοντές φοιτητές μίλησαν στη «Θ». Ο Νίκος Αλεξίου του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης μας ανέφερε πως «δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καπνίσει. Για τη νέα γενιά το κάπνισμα είναι περισσότερο συνήθεια. Βέβαια το καλό είναι ότι έχει περάσει στους νέους το μήνυμα των βλαβερών συνηθειών του καπνίσματος, γι’ αυτό και όλο και λιγότεροι καπνίζουν».
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Γκάμαρης από το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης είπε πως «ένας νέος μπορεί να αρχίσει να κάπνισμα είτε βλέποντας του γονείς τους είτε έχοντας φίλους που καπνίζουν. Πάντως, αν το θελήσει μπορεί να κόψει το κάπνισμα. Όλα είναι στο μυαλό του νέου για να θελήσει να καλυτερέψει τη ζωή του».
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Κώστας Γουργουλιάνης ανέφερε πως «οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην πρόληψη κατά του καπνίσματος από την παιδική ηλικία, και μακάρι εικόνες από αυτές τις πρωτοβουλίες να ενταχθούν και στα σχολικά εγχειρίδια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το