Ελλάδα

Εκδήλωση μνήμης στην Αθήνα για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

armenioi

Τη μνήμη των νεκρών τους τίμησαν σήμερα, Κυριακή οι Αρμένιοι της Αθήνας με εκδήλωση στον αγώνα για ιστορική δικαίωση της γενοκτονίας που υπέστησαν από τους Νεότουρκους πριν από 100 χρόνια μαζί με άλλους χριστιανικούς λαούς.

Με το σύνθημα «θυμούμαι και διεκδικώ» ο αρμενικός λαός πλαισιώνει τις εκδηλώσεις της 100ής επετείου δηλώνοντας σθεναρά ότι το «πέπλο της λήθης δεν κάλυψε τη φρίκη της μνήμης για τον εκτοπισμό και τον θάνατο 1.500.000 Αρμενίων. Οι νέες γενιές έσπασαν το τοίχος της σιωπής που ορθώνει η τουρκική κυβέρνηση και ζητούν από αυτήν επιτακτικά πλέον την αναγνώριση, την επανόρθωση αλλά και τα ιστορικά εδάφη που υφάρπαξε» σημείωσε ο πρεσβευτής της Αρμενίας Γκακίκ Γκαλαζιάν.

Η ατιμωρησία της γενοκτονίας, πρόσθεσε, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των ναζιστών για το ολοκαύτωμα των Εβραίων, ενώ ακόμη και σήμερα λείπουν από το οπλοστάσιο του διεθνούς δικαίου τα νομικά εργαλεία που θα ενεργοποιήσουν το «ποτέ ξανά».

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους σε κάθε έναν που «έσωσε τότε έστω και έναν Αρμένιο, στις χώρες που έγιναν οι δεύτερη πατρίδα τους, στις 20 χώρες που αναγνώρισαν την γενοκτονία μεταξύ αυτών και την Ελλάδα [το 1996].

Από την Οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης η κ. Αραξή Απελιάν παρουσίασε ως απάντηση στους «εκτελεστές και αρνητές της τουρκικής θηριωδίας 100 χρόνια μετά» την δυναμική Νεοσύστατη Δημοκρατία της Αρμενίας την δραστήρια Διασπορά και τους γενναίους του ελεύθερου Καραμπάχ».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρειας Αττικής και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή σε κεντρικό κινηματοθέατρο της Αθήνας.

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), ο  Παναγιώτης Νικολούδης (Επικρατείας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς) και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας.

πηγή www.tovima.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το