Πολιτισμός

Εκδήλωση ‘μνήμης’ σε πολιτιστικό διήμερο – «1924-2024, Εκατό Χρόνια από την Ανταλλαγή Πληθυσμών Ελλάδας -Τουρκίας: Ιστορίες και Τραγούδια με δυο Πατρίδες»

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το Πολιτιστικό Διήμερο (6-7 Ιουλίου 2024) με θεματικό τίτλο: «1924-2024, Εκατό χρόνια από την Ανταλλαγή Πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας: Ιστορίες και Τραγούδια με δυο Πατρίδες», που βασίστηκε πάνω σε μια ιδέα του εκπαιδευτικού του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Βαγγέλη Μπαντελά και διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον Σύλλογο Καππαδοκών Αργιλοχωρίου Αλμυρού, καθώς και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Μουσείων. Το πολιτιστικό αυτό διήμερο αποτέλεσε -κατά κάποιο τρόπο- εκδήλωση ‘μνήμης’, με αφορμή την έλευση ενός αιώνα από την υποχρεωτική ανταλλαγή μεγάλου μέρους των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1923, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.
Στις εκδηλώσεις του διημέρου, σημαντική υπήρξε η συμμετοχή της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Βόλου «Ίωνες», του Συλλόγου Καππαδοκών Βόλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Εγγλεζονήσι», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στο πλαίσιο της Ημερίδας, η παρουσία ενός καλεσμένου ομιλητή από την Τουρκία, του κύριου Αϋτζάν Γιλμάζ, ο οποίος είναι απόγονος τρίτης γενιάς ελληνόφωνων Μουσουλμάνων από το χωριό Κιβωτός Γρεβενών, οι οποίοι το 1923 βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης θεωρήθηκαν «Ανταλλάξιμοι» και έφυγαν για την Τουρκία.
Στη συναυλία της Κυριακής 7 Ιουλίου, στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο της Ν. Ιωνίας, μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου μαζί με την εξαιρετική προσκαλεσμένη τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς, έκλεψαν την παράσταση τραγουδώντας και στις δύο γλώσσες (ελληνική/τουρκική) αγαπημένα κοινά τραγούδια των δυο λαών, στέλνοντας παράλληλα κι ένα ηχηρό μήνυμα αδελφοσύνης και συντροφικότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το