Πολιτισμός

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιώργο Ρήγα στη Σκιάθο

Η Σκιάθος είναι ένας ευλογημένος τόπος που δίνει απλόχερα έμπνευση, ένας τόπος που ανοίγει τους δρόμους της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η έμπνευση που πηγάζει από το νησί της Σκιάθου είναι ένα δώρο που μοιάζει με αποκάλυψη. Προκαλεί τον αποδέκτη του να «υψωθεί», να δραστηριοποιηθεί, να προχωρήσει σε πράξεις, να «ποιήσει».
Η Σκιάθος «γέννησε» τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, αλλά και μια σειρά άλλων ποιητών, τους οποίους και τιμά. Η Σκιάθος των ποιητών είναι ο γενικός τίτλος όλων των οργανωμένων από τον Δήμο δράσεων, που αποσκοπούν στην προβολή των πνευματικών και λογίων ανθρώπων του νησιού, τη διάσωση και προβολή του έργου τους.
Οι δράσεις του Δήμου Σκιάθου κάτω από τον γενικό τίτλο «Η Σκιάθος των ποιητών» συνεχίζονται με την εκδήλωση μνήμης και τιμής που θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου για τον Γιώργο Ρήγα.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 26 Οκτωβρίου και ήταν αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη (1850-1929), ενώ η δεύτερη εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 21 Νοεμβρίου και θα είναι αφιερωμένη στον Γεώργιο Ρήγα (1884-1960). Στυλοβάτης της μεταβυζαντινής λογιοσύνης μέσα από την αγιορείτικη παράδοση, ο Ρήγας είναι λαογράφος με βαρύτητα και αυθεντία σε θέματα που αφορούν το τυπικό της εκκλησίας. Ήταν δάσκαλος και ιεράς, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη βυζαντινή υμνογραφία, έγραψε πλήθος λαογραφικών συλλογών και ψαλτικές μελωδίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το