Πολιτισμός

Eκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς στην «Ορμάν Μαγούλα»

Περίσσεψε η συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμος Φαρσάλων στη θέση «Ορμάν Μαγούλα» του οικισμού Κάτω Δασολόφου, στο πλαίσιο της 77ης επετείου από την εκτέλεση σαράντα πατριωτών από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους την άνοιξη του 1944.

Τριάντα εννέα άντρες και μία γυναίκα, η οποία μάλιστα ήταν έγκυος, συμπληρώνουν τη λίστα των νεκρών, οι οποίοι απαγχονίστηκαν στις 31 Μαΐου ’44 από τα στρατεύματα κατοχής και μέλη του ΕΑΣΑΔ, ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων Γερμανών στρατιωτών σε συμπλοκή με αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οι 26 από τους 40 πατριώτες, οι οποίοι βρήκαν φριχτό θάνατο στο Ορμάν Μαγούλα, ήταν από τη Μαγνησία, φυλακισμένοι άπαντες στη γνωστή Κίτρινη Αποθήκη: Δεκατέσσερις από Λεχώνια , έξι από Πορταριά , τρεις από Άγιο Βλάσιο, ενώ οι υπόλοιποι ήταν από Βόλο, Άλλη Μεριά και Άνω Βόλο.
Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών από τον π. Νικόλαο Γεωργουλόπουλο. Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους συγγενείς των θυμάτων που βρέθηκαν χθες στον Δασόλοφο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ελλάδα πλήρωσε τότε πολύ ακριβά το τίμημα για την ελευθερία. Για εμάς, τις επόμενες γενιές που είχαν την τύχη να μη ζήσουν τη φρίκη του πολέμου, το ιερό καθήκον μας είναι ένα: Να θυμόμαστε και να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία μας. Γιατί η γνώση είναι εκείνη που θα μας διασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς το μεγαλύτερο λάθος της ανθρωπότητας: Τον πόλεμο».
Στη συνέχεια, το μέλος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), Χριστόφορος Σεμέργελης, εκφώνησε το ιστορικό της ημέρας. «Μονάχα ανατριχίλα προκαλεί η σκέψη πως ανάμεσα στους 40 απαγχονισμένους ήταν και μια κυοφορούσα γυναίκα. Η Ελένη Μουρογιάννη, λίγο πριν φέρει στον κόσμο το παιδί που κουβαλούσε επί μήνες στην κοιλιά της, ξεψύχησε από τη θηλιά που πέρασε η ίδια στον λαιμό της, αρνούμενη να την αγγίξουν τα χέρια των ΕΑΣΑΔ-ιτών. Πριν από 77 χρόνια, υπήρξαν Έλληνες που δεν έδειξαν οίκτο σε μια έγκυο, μόλις 26 ετών, η οποία δεν πρόλαβε να χαρεί τίποτα. Όχι μόνο τα νιάτα της, αλλά ούτε καν αξιώθηκε να ακούσει το πρώτο κλάμα του παιδιού της», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων. Ο κ. Σωτήρης Χαλκιάς, εγγονός του συνονόματου παππού του, ο οποίος το 1944 απαγχονίστηκε στο Ορμάν Μαγούλα, αναφωνούσε με δάκρυα στα μάτια το «παρών» στο άκουσμα των ονοματεπώνυμων εκείνων που ξεκληρίστηκαν τόσο άδικα εκείνη την αποφράδα ημέρα. Έπειτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών, έγινε ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου, ενώ η σεμνή εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων. Πρώτος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς κ. Βασίλειος Κοντορίζος εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων και ακολούθησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, το μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μάκης Κοέν, το μέλος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης κ. Κερασία Μαραϊδώνη (ανιψιά του απαγχονισθέντος Γεωργίου Μαραϊδώνη, από τα Κάτω Λεχώνια), καθώς και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Φαρσάλων κ. Νάσος Νικόπουλος.
Στον Δασόλοφο παρέστη κλιμάκιο του ΣΙΜΕΑ. Eπικεφαλής ήταν ο γενικός γραμματέας του συλλόγου κ. Απόστολος Αποστολάκης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη κ.κ. Σωτήρης Χαλκιάς, Χρήστος Νικόπουλος, Μάρκος Λυρίτσης, Γιάννης Μελιτζανάς, Γεωργία και Κερασία Μαραϊδώνη και Χριστόφορος Σεμέργελης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το