Πολιτισμός

Eκδήλωση μνήμης για την Δράκεια 

Στις 16 Δεκεμβρίου στο Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο Αγριάς στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης στους 115 Δρακειώτες που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου 1943.

Η εκδήλωση ξεκινά με ομιλία από τον εκπαιδευτικό, κ.Φιλάρετο Νικόλαο που θα αναφερθεί στην τακτική των αντιποίνων που εφάρμοσαν οι ναζί κατακτητές σε όλη την Ελλάδα βάζοντας στον χάρτη των μαρτυρικών χωριών και τη Δράκεια Πηλίου. Στη συνέχεια η ιστορικός, Αποστολία Χατζάκου θα παρουσιάσει το χρονικό της εκτέλεσης της 18ης Δεκεμβρίου 1943. Έπειτα θα παρουσιαστεί το μελοποιημένο ποίημα “Η Τραγωδία της Δράκειας”. Πρόκειται για την μελοποίηση του γνωστού δημοτικού ποιήματος που περιγράφει με λεπτομέρειες τα τραγικά γεγονότα της εκτέλεσης και γράφτηκε από Δρακειωτες που έζησαν την ναζιστική θηριωδία. Είναι μια δουλειά στην οποία συμμετέχουν 10 μουσικοί της πόλης μας και που μεγάλη χαρά δέχθηκαν να είναι εκεί. Την σύνθεση έχει αναλάβει ο Νίκος Χιώτογλου και το ποίημα ερμηνεύει η Ελεάννα Βαρελά. Ιδιαίτερα συγκινητικό στην όλη διαδικασία είναι πως τα έξοδα για να πραγματοποιηθεί η όλη δράση, καλύπτονται με την συνδρομή φίλων του Συλλόγου και της Δράκειας. Δρακειώτες που ζουν στο χωριό, Δρακειώτες που ζουν σε άλλα μέρη, αλλά και άλλοι, που δεν έχουν καταγωγή από τη Δράκεια, αλλά αγαπούν το χωριό, περισσότερο κι από δικό τους, βοηθούν για να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση! Στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητές της Ε’ Δημοτικού του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγριάς με την εκπαιδευτικό Χριστίνα Σαρρή. Οι μαθητές, μελετώντας την τοπική ιστορία, αποτύπωσαν την τραγωδία της Δράκειας μέσα από την ζωγραφική και θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της μαύρης επετείου της Δράκειας. Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας μετά την Θεία Λειτουργία θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων της Δράκειας.

Την διοργάνωση έχει ο Αναπτυξιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Η Δράκεια σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο Δράκειας και την υποστήριξη της Μαγνήτων Κιβωτού και του Συλλόγου Μνήμης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης Μαγνησίας. Θερμές ευχαριστίες και στους ανθρώπους του Πορφυρογένειου Πολιτιστικού κέντρου Αγριάς που πάντα στηρίζουν τέτοιες δράσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το