Πολιτισμός

Εκδήλωση με ζωντανή μουσική και χορούς από τη Μακεδονία την Κυριακή στην παραλία του Βόλου

Οι φορείς της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και Χορευτικό σύνολο Γυναικών «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Χορευτική Περιδιάβαση στον ελληνικό χώρο», ξεκινώντας με τους χορούς της Μακεδονίας.

Χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας, για να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, παρουσίαση παραδοσιακών χορών και από άλλες περιοχές της χώρας.
Στη φετινή, πρώτη διοργάνωση, τιμώμενο συγκρότημα από την Μακεδονία θα είναι ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων «Το Ρουμλούκι».
Τον τρόπο διοργάνωσης και τον σκοπό της εκδήλωσης αυτής, εμπνεύστηκε και από μηνών εργάζεται για την οργάνωσή της, η Κατερίνα Γκανέτσα και το Χορευτικό Σύνολο της Ι.Μ.Δ. «Η Δημητριάς», που θεωρεί ότι πρέπει να επιτευχθεί η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χορευτικών ομάδων και η καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπων που ασχολούνται με την παράδοση, τον πολιτισμό και τον χορό.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20.00, στον χώρο μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου, θα λάβουν μέρος τα τοπικά χορευτικά σύνολα, που θα παρουσιάσουν μόνο χορούς της Μακεδονίας.
• Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοση της
Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου
• Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς Δράκειας «Άγιος Γεώργιος»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης»
• Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου
• Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Κοζάνης «Άγιος Μάρκος»
• Χορευτικό Σύνολο Γυναικών Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»

Με ζωντανή μουσική, που θα έλθει για τον σκοπό αυτό από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το τιμώμενο συγκρότημα, και πρώτα με
αναφορά του κυρίου Δημητρίου Κορφιώτη, προέδρου του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων «Το Ρουμλούκι».
Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το δρώμενο, Γάμος στο Ρουμλούκι, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν τα έθιμα στο πατρικό της νύφης και το περίφημο «δέσιμο» του γυναικείου κεφαλόδεσμου «το κατσούλι».
Θα επακολουθήσει η παρουσίαση μακεδονίτικων χορών από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, για να κλείσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και θα προσφέρει στο τιμώμενο συγκρότημα αναμνηστικά δώρα και προϊόντα της περιοχής.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξανδρείας & Περιχώρων (Λ.Ο.Ν.Α.Π)
“ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ” ιδρύθηκε το 1976 και έχει έδρα την Αλεξάνδρεια (παλαιά ονομασία Γηδάς) έδρα του Δήμου Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας.

Αντλεί το προσωνύμιό “ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ” από την περιοχή που γεωγραφικά ορίζονταν παλαιότερα, δυτικά από την πόλη της Βέροιας, βόρεια τη λίμνη των Γιαννιτσών, νότια τα βόρεια υψίπεδα των Πιερίων και ανατολικά τον ποταμό Λουδία.
Στόχος του Ομίλου, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό, αποτελεί η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης του Ρουμλουκίου. Οι διαστάσεις της εν λόγω παράδοσης, είναι τεράστιες και στα χρόνια της ενεργούς παρουσίας του Λ.Ο.Ν.Α.Π έχει γίνει αξιόλογη και κοπιαστική προσπάθεια για την καταγραφή και ταξινόμησή της.
Ο Λ.Ο.Ν.Α.Π διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο και εγκαταστάσεις με γραφεία, αίθουσα χοροδιδασκαλίας, βεστιάριο και παραδοσιακή τραπεζαρία. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το κτίριο, χτισμένο βάση σχεδίου του παλιού Ρουμλουκιώτικου Σπιτιού, το οποίο και θα στεγάσει το Μουσείο Ντόπιας Ρουμλουκιώτικης Παράδοσης. Προς το παρόν στεγάζει κατά καιρούς προσωρινές εκθέσεις Λαογραφικού υλικού. Φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων και συναντήσεις φορέων.

Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων και παραστάσεων. Τα χορευτικά του Ομίλου παρουσιάζουν χορούς του τόπου μας αλλά και άλλων περιοχών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πέραν της συμμετοχής σε Πανελλήνια συνέδρια και φεστιβάλ, BIENALE, αναφέρουμε την παρουσία του Ομίλου στις Βρυξέλλες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Κάϊρο. Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του Λ.Ο.Ν.Α.Π στα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου τον Μάρτιο του 1999. Έχει διοργανώσει 3 φορές αναπαράσταση του ντόπιου Ρουμλουκιώτικου Γάμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το