ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σφίγγει ο κλοιός για την Άγκυρα

Κόσμος

Εντυπωσιακό σκάφος στη Σκιάθο

Τοπικά

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Προσλήψεις 70 ατόμων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ελλάδα

Αταλάντη: Πέθανε η 16χρονη Σόνια

Ελλάδα

Τοπικά

Εκδήλωση για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιάτων Νέ-ας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της εκδήλωσης που πραγματοποι-ήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2018, στην οποία η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κατά πολύ τη χωρητικότητα της αίθουσας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια δηλαδή μιας τραυματικής πε-ριόδου που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, αλλά και πολλαπλές σιωπές. Οι προφορικές μαρτυρίες που θα ακουστούν φωτίζουν, συχνά από απροσδό-κητες οπτικές γωνίες, τα βιώματα όσων πέρασαν από τα κρατητήρια και τους τόπους εξορίας των χρόνων εκείνων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης αφηγητές και αφηγήτριες των μαρτυριών.
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει συγκε-ντρώσει 72 συνεντεύξεις, τα ψηφιακά αρχεία των οποίων είναι κατατεθειμένα στο Αρχείο Προφορι-κών Μαρτυριών τόσο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας), όσο και του Εργαστηρίου Ιστορίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα αρχεία αυτά είναι προσβάσιμα για μελέτη από το ενδιαφερόμενο κοινό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το