Τοπικά

Εκδήλωση για τον Γιάννη Παντελάκη: Τα fake news και ο κιτρινισμός στη δημοσιογραφία γνωρίζουν “δόξες”

Το βιβλίο του με θέμα την κίτρινη δημοσιογραφία και τα fake news παρουσίασε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Παρκ ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Παντελάκης, ενώ ακολούθησε συζήτηση. Τα fake news έχουν γνωρίσει μεγάλη εξάπλωση τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκδήλωση-συζήτηση για τον κίτρινο Τύπο και τα fake news διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και τις εκδόσεις Θεμέλιο με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γιάννη Παντελάκη «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, 20+1 ιστορίες κιτρινισμού».
Ο κ. Γιάννης Παντελάκης αναφερόμενος στο βιβλίο του τόνισε πως δεν αναφέρεται μόνο στα fake news, αλλά και στην κίτρινη δημοσιογραφία με την ευρύτατη έννοια. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει συγκεκριμένα παραδείγματα, δεκάδες περιπτώσεις κιτρινισμού, διαπόμπευσης ανθρώπων, διαστρεβλώσεις, ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφόρησαν, άνθρωποι που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία από κακούς χειρισμούς δημοσιογράφων κ.ο.κ.
«Τα fake news έχουν γνωρίσει μεγάλη εξάπλωση στις μέρες μας και τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να διακινήσει μια ψεύτικη είδηση και αυτή μέσα σε ελάχιστο χρόνο, λόγω της ταχύτητας διάδοσης των πληροφοριών, να μεταφερθεί σε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους» επισήμανε ο ίδιος.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, fake news με την έννοια των ψεύτικων ειδήσεων υπήρχαν πάντα, από τα χρόνια που ξεκίνησε η δημοσιογραφία, απλώς η είδηση ελεγχόταν κάπως από τους δημοσιογράφους και μπορούσε να περιοριστεί η διάδοσή της, ενώ σήμερα λόγω του διαδικτύου είναι τρομερά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα από δημοσιογράφους για τη διασταύρωση ειδήσεων» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Ένας από τους λόγους που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι ίσως για να κάνουμε οι δημοσιογράφοι μία συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει να ανοίξει αυτό το θέμα, γιατί η αξιοπιστία μας έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά και το επάγγελμά μας βρίσκεται σε μία περίοδο που δεν υπάρχει εκτίμηση από την πλειονότητα του κόσμου. Και επειδή αυτό λειτουργεί γενικευμένα, διότι δεν πιστεύω ότι η πλειονότητα των συναδέρφων λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ελπίζω να δοθεί μια μικρή αφορμή με αυτό το βιβλίο να κάνουμε μία ευρύτερη συζήτηση» κατέληξε.
Με τον συγγραφέα συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Αναστασίου, Ανδρέας Γιουρμετάκης και Ελένη Σταμούλη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταργιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το