Πολιτισμός

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κι η Αντιδημαρχία Πολιτισμού κι Επιστημών Λάρισας σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Νοτίου Πηλίου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), θα πραγματοποιήσει webinar με το θέμα που όρισε το ICOM «Το μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και επανεκκίνηση», όπου θα συζητηθούν μερικά καίρια ζητήματα εν όψει της επαναλειτουργίας των μουσείων μετά από μεγάλο διάστημα.
«Καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο ανάμεσα από την πολύμηνη καραντίνα και το άνοιγμα των μουσείων είναι η κατάλληλη στιγμή να αναστοχαστούμε τα όσα έγιναν. Ποια πραγματικότητα βίωσαν τα μικρά και νέα μουσεία της περιφέρειας όλο αυτό το διάστημα και πώς προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες; Ποιες ήταν οι δράσεις που πραγματοποίησαν και πώς ανταποκρίθηκε το κοινό στα νέα δεδομένα;

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να αναλογιστούμε το τι διδαχτήκαμε από την όλη κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον με ασφάλεια, αλλά και να προβληματιστούμε για τα καινούργια εφόδια – κυρίως ψηφιακές δυνατότητες – που αποκτήσαμε, αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως σύμμαχοι ή θα θέσουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των μουσείων. Τα μουσεία τελικά, θα βγουν νικητές ή ηττημένοι; Με την ελπίδα ότι τα μουσεία για ακόμα μία φορά κατάφεραν να υπερκεράσουν τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, οφείλουμε πριν την επανεκκίνηση να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα ζητήματα, να επικοινωνήσουμε τις νέες μας εμπειρίες και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου μέσα από τον γόνιμο διάλογο θα προκύψουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλον» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το webinar θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας zoom: https://zoom.us/j/97461686412?pwd=UnErL0xMTEtZMElhYmRjM1M0aCtkUT09<https://zoom.us/j/97461686412?pwd=UnErL0xMTEtZMElhYmRjM1M0aCtkUT09>
Meeting ID: 974 6168 6412.
Passcode: 311480.

Συμμετέχουν: Αίγλη Δημόγλου, ιστορικός, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του Δ. Βόλου, Άννα Ιακωβίδου, αρχαιολόγος – μουσειολόγος, υπεύθυνη Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος – κοινωνική ανθρωπολόγος, υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών & Αλεύρων Λάρισας, Μάρλεν Μούλιου, μουσειολόγος, επ. καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιουλία Πεντάζου, ιστορικός, επ. καθηγήτρια Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συντονισμός: Κων. Μοράρος, σύμβουλος Ανάπτυξης, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το