Τοπικά

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη στον Βόλο – Αφιερωμένη στον ήρωα Ανθυποπλοίαρχο Κ. Παπαδόπουλο

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.
Η ημερομηνία αυτή το 1990, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».
Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, ενώ αναμένεται να αγγίξει τα 405 εκατ. μέχρι το 2050, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με την Agape HELLAS, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης και το Σωματείο «Περιχώρησις, διοργανώνουν εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στις 7.00 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, στον Βόλο,
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα Ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 11 του περασμένου Οκτωβρίου, από ανακοπή καρδιάς.
Συμμετέχουν επίσης και το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Βόλου, Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που στεγάζεται στην Παιδόπολη “Αγία Σοφία”, στην Αγριά Βόλου, καθώς και άλλες ανάλογες δομές φιλοξενίας προσφύγων που δραστηριοποιούνται στον Βόλο, και περιλαμβάνει επίκαιρο κείμενο του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού, κ. Ιγνατίου, την ανάγνωση του οποίου θα κάνει ο Σπύρος Μαβίδης, και σύντομη ομιλία για τη μετανάστευση, από τον Αιδ. ΜΜ, Ποιμένα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου, Μελέτη Μελετιάδη.

Στη συνέχεια μικροί μετανάστες θα καταθέσουν εμπειρίες και βιώματα από την ζωή τους στην χώρα μας, ενώ θα τραγουδήσουν διάφορα τραγούδια των πατρίδων τους.
Αμέσως μετά θα γίνει η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 Miles» (“4,1 μίλια”).
Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος, διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ.Δ. «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», και Μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», Νίκος Βαραλής,
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αντίστοιχη θεματική, όπου θα ακουστούν τραγούδια όπως: «Σαν τον Μετανάστη», «Σμύρνη», Χάθηκα», «Όμορφη και παράξενη Πατρίδα», «Το τραγούδι της Ξενιτιάς» κ.ά.

Συντελεστές συναυλίας:
Κώστας Γεδίκης, μπουζούκι – λαούτα
Κώστας Ζεμπίλας, φωνή
Ζαφείρης Κουκουσέλης, πιάνο- ακορντεόν
Κωστής Παλιογιάννης, κιθάρα
Φίλιππος Ρέτσιος, κοντραμπάσο
Ζωή Τζαλαβρέτα, φωνή

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το