Τοπικά

Εκδήλωση για την Αντίσταση και τους αρνητές της με ομιλητή τον καθηγητή Γ. Μαργαρίτη

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ομιλητή τον καθηγητή Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Μαργαρίτη, διοργανώνει ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ).

Η εκδήλωση με θέμα «Η Αντίσταση και οι αρνητές της» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Κορδάτου (παραλιακό συγκρότημα, κτίριο Δελμούζου). Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα χαιρετίσει η αναπληρώτρια πρύτανης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, αν. καθηγήτρια ΙΑΚΑ κ. Ιωάννα Λαλιώτου.
Ο Γιώργος Μαργαρίτης διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές στη Γαλλία (1972-1981) Υποστήριξε την διατριβή του (Doctorat d’Etat es Lettres et Sciences Humaines) το 1981. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα και συμμετάσχει σε άλλα. Συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους, επιμελήθηκε εκδόσεις ιστορικών έργων, πρακτικών συνεδρίων και αφιερωμάτων. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Είναι συγγραφέας πέντε μονογραφιών: Από την ήττα στην εξέγερση: Ελλάδα 1941-1942, Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (2 τόμοι), Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες: Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας (Εβραίοι, Τσάμηδες), Προαγγελία θυελλωδών ανέμων. Ο πόλεμος της Αλβανίας και η πρώτη περίοδος της Κατοχής (1940-1943), Άμπωτη και παλίρροια. Ιστορία της Ευρώπης στον εικοστό αιώνα. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για σειρά ετών υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού ο Πολίτης. Άρθρα του πάνω σε ποικίλα θέματα της πολιτικής και της επικαιρότητας έχουν φιλοξενηθεί στο σύνολο σχεδόν του ελληνικού τύπου.

Ο ΣΙΜΕΑ, είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε πέρυσι από τη διαπιστωμένη ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας στην πόλη μας που θα υπερασπίζεται τη μνήμη, την ιστορία, την προσφορά και τις θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης χωρίς καμία κομματική εκμετάλλευση. Ο σύλλογος αναγνωρίζει στο καταστατικό του ότι «αντίσταση κατά των κατακτητών στην περίοδο 1941-1944 έκαναν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένα άτομα, αλλά το κύριο βάρος της προσφοράς και τις μεγαλύτερες θυσίες τις είχε το ΕΑΜ» (άρθρο 1).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το