Τοπικά

Εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου μνημείου στο Καζανάκι

Η Toμεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Δ.Σ. του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για το νέο μνημείο στη μνήμη των εκτελεσμένων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Καζανάκι.

“Τιμάμε τους 127 κομμουνιστές, αγωνιστές, μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μετά την προσφορά τους σε αίμα και θυσίες εναντίον των Γερμανών κατακτητών, οι συνεργάτες των ναζί μαζί με το αστικό κράτος τους βασάνισαν, φυλάκισαν και τελικά εκτέλεσαν, από τις 17 Δεκέμβρη 1947 έως και τις 6 Σεπτέμβρη 1949 στην περιοχή Καζανάκι. Εκεί εκτελούνταν ομάδες αγωνιστών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τους ήχους των τουφεκιών να ακούγονται σε όλη την πόλη. Κάθε ομάδα έχει τη δική της ιστορία, κομμάτι της ηρωικής ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος.
Η πρωτοβουλία για το νέο μνημείο, φιλοτεχνημένο από τον εικαστικό Κώστα Κομνηνό, αγκαλιάστηκε πλατιά από χιλιάδες εργαζόμενους που πρόσφεραν από το υστέρημά τους για την κατασκευή του έργου, όπως και από αρκετούς φορείς της περιοχής μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη να κρατηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη” αναφέρει τη Τομεακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Κώστας Κομνηνός, εικαστικός

Θανάσης Βογιατζής, πρόεδρος του Δ.Σ. Παραρτήματος Βόλου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το