Πολιτισμός

Εκδήλωση για τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και έκθεση στην Εστία «Ίωνες»

Η φετινή συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή αποτελεί ένα ορόσημο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρο τον απανταχού Ελληνισμό, ο οποίος χρειάζεται να μαθαίνει, να θυμάται και να διδάσκεται από την Ιστορία και τις τραγικές μας περιπέτειες. Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου και το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου της Κύπρου συνδιοργανώνουν εκδήλωση εξ αφορμής της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 18.00.
Στο πλαίσιο αυτό ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγος, διευθυντής Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών Ι. Μ. Κύκκου, θα παρουσιάσει το θέμα «Η κατά συρροήν λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα» και ο δρ Ιωάννης Ηλιάδης, βυζαντινολόγος, διευθυντής Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπ. Μακαρίου Γ’, το θέμα «Πενήντα χρόνια αρχαιοκαπηλίας και επαναπατρισμών πολιτιστικών κειμηλίων. Προκλήσεις και επιτυχίες». Τον συντονισμό θα κάνει ο καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αντώνης Σμυρναίος. Την τελετή θα διανθίσουν με μουσική τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου.
Θα ακολουθήσει τελετή εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης της Ιεράς Μονής Κύκκου στο Μέγαρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες».
Την έκθεση θα μπορέσουν να επισκεφθούν επίσης σχολεία της περιοχής και στρατιωτικές μονάδες, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για τα θέματα, που άπτονται της Κύπρου.
Το περιεχόμενο της έκθεσης έχει να κάνει με τα αποτελέσματα πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών Ιεράς Μονής Κύκκου, όπου υπό τη διεύθυνση του δρ Χοτζάκογλου πραγματοποιήθηκαν αποστολές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και αποτυπώθηκαν σε περίπου 20.000 φωτογραφίες οι περίπου 550 κατεχόμενοι ναοί, έγιναν δελτία μνημείων και αρχιτεκτονικές μετρήσεις των βυζαντινών μνημείων. Εικονογραφημένη έκδοση με την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα συνοδεύει την έκθεση. Οι θεματικοί άξονες στους οποίους χωρίζεται η έκθεση είναι:
-Η καταγραφή των μνημείων, όπου αναδεικνύεται πως πρόκειται για εκούσια και οργανωμένη καταστροφή του κατοχικού καθεστώτος, η οποία σε συνδυασμό με την αντικατάσταση όλων των ελληνικών τοπωνυμίων με καινοφανή τουρκικά αποσκοπεί στην αλλοίωση της ιστορίας και τον αφανισμό της ελληνικής παρουσίας. Επίσης, διαπιστώνεται και προβάλλεται πως η καταστροφή πραγματοποιήθηκε όχι μόνο στους ορθόδοξους ναούς και κοιμητήρια της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά επίσης στους ναούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Ι. Αρχιεπισκοπής Σινά και Ραϊθώ, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Μαρωνιτικής Εκκλησίας, της Αρμενικής Εκκλησίας, της Προτεσταντικής Εκκλησίας, καθώς επίσης και των Εβραϊκών ιερών χώρων.
-Οι αλλότριες χρήσεις των μνημείων σήμερα. Παρουσιάζονται ομαδοποιημένα οι ποικίλες χρήσεις των ναών σήμερα (τζαμιά, στρατόπεδα, στάβλοι, βουστάσια, αχυρώνες, σιταποθήκες, οικίες, νυκτερινά κέντρα, χοροδιδασκαλεία, ξενοδοχεία, νεκροτομεία, θέατρα κ.τ.λ.).
-Το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και της εκούσιας καταστροφής, όπως αυτό αποδεικνύεται με την παραβολή φωτογραφικού υλικού, πριν το 1974. Καθώς επίσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Λεηλασία φορητών εικόνων και σκευών, χειρογράφων, ξυλόγλυπτων εικονοστασίων, αποτοιχισμός παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, καθώς και περιπτώσεις κατεδάφισης μεσαιωνικών ναών διακοσμημένων με τοιχογραφίες παρουσιάζονται εύγλωττα.
-Η προστασία και ανακαίνιση των μουσουλμανικών μνημείων στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου, επισκέψεις κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.00 και επίσης κατόπιν επικοινωνίας στα τηλ. 2421060900 και 6948372850.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το