Πολιτισμός

Εκδήλωση «Εμείς οι ιθαγενείς» από την ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM

Εκδήλωση από την ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM με τίτλο «Εμείς οι ιθαγενείς» διοργανώνεται σήμερα Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο καφέ «Νάος» (στη μαρίνα του Τελωνείου Βόλου).
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Το μέλλον δεν περιμένει. Ο σπόρος του βρίσκεται στο παρόν. Το μοντέλο της υπερκατανάλωσης καταστρέφει την μητέρα γη και απειλεί την επιβίωση όλων των μορφών ζωής. Είμαστε φύση και είναι ζωντανή, εδώ που στέκουν τα πόδια μας, εδώ στις πόλεις μας, εδώ μέσα στα σώματά μας. Η εκδήλωση της ποιητικής σκηνής VOLOS POETRY SLAM με τίτλο «Εμείς οι ιθαγενείς» γίνεται με αφορμή την προσπάθεια εξόντωσης των Abya Yala, όπως ονομάζονται οι γηγενείς πληθυσμοί της Λατινικής Αμερικής, αλλά και όλων ημών, γιατί είμαστε όλοι παιδιά της γης, είμαστε γηγενείς.

Ο πολιτισμός της παγκοσμιοποιημένης απληστίας του ανθρώπου έφτασε σε κρίσιμο σημείο αυτοκαταστροφικότητας. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια της ανθρωπότητας. Οι ακραίες κοινωνικές ανισότητες οδηγούν σύμφωνα με επίσημα στοιχείο του ΟΗΕ ώστε «ένα εκατομμύριο άνθρωποι να βυθίζονται στην ακραία φτώχεια κάθε ώρα που περνά», για να μπορεί το 1% να λεηλατεί τις ζωές του 99% των πολιτών. Είναι καιρός να στραφούμε και πάλι στις φυσικές αξίες που προάγουν τη ζωή και τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό, την υπερβολή της κατανάλωσης προϊόντων και πληροφοριών, την εξάρτηση από τις οθόνες.

Η τύχη της ανθρωπότητας και του πλανήτη εξαρτάται από την αφύπνισή μας. Για να συμβεί η αλλαγή είναι αναγκαίο να ξεβολευτούμε. Να ξεκινήσουμε μια πνευματική επανάσταση ενάντια στα στερεότυπα στο μυαλό μας. Να σκεφτούμε και να συσκεφτούμε με τους γύρω μας, τρόπους που θα μας κάνουν να κερδίσουμε τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή μας, για να μπορέσουμε να οραματιστούμε έναν καλύτερο κόσμο. Να απαλλαγούμε από τους φόβους και τα ψεύδη. Οι εκφράσεις, «τι να κάνω εγώ;» «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, «μπορείς να τα βάλεις με τους ισχυρούς;» μπορούν συνειδητά να βγουν από το λεξιλόγιό μας γιατί τόσο η ιστορία, όσο και η φύση, διδάσκουν πως οι λίγοι μπορούν να γίνουν πολλοί όταν συμφωνήσουν για το καλό όλων, όπως ακριβώς οι σταγόνες γίνονται ρυάκια, ρέματα, παραπόταμοι και ορμητικά ποτάμια.

Αντί του κλεισίματος των συνόρων και του κατακερματισμού, αντί της ξενοφοβίας και του νεοφασισμού επιλέγουμε την αλληλεγγύη των ηπείρων και την ενότητα των λαών. Αντί της εμπορευματοποίησης της φύσης επιχειρούμε να αναζωογονήσουμε τη χρήση στα κοινά μας αγαθά, όπως το νερό, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τη γη. Η χρήση των φυσικών πόρων είναι ανάγκη να σέβεται τη μητρική γη και τους λαούς που την κατοικούν, ιδίως εκείνους που βρίσκονται σε ζωτικά οικοσυστήματα όπως ο Αμαζόνιος, που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του πλανήτη και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο και μεγαλύτερης βιοποικιλότητας τροπικό δάσος στον κόσμο που συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα και αποτρέπει την υπερθέρμανση του πλανήτη με τις καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στη γη.

Η εκδήλωσή μας με τίτλο «Εμείς οι ιθαγενείς» ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Κίνησης Ποιητών (WPM) για παγκόσμια δράση των ποιητών υπέρ των αυτόχθονων λαών, των αφρικανών απογόνων και των λαϊκών οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής. Οι ιθαγενείς της Abya Yala (Οι Αμέρικας) και όλου του κόσμου oι ιθαγενείς, αντιστέκονται περισσότερο από 500 χρόνια στην αποικιοκρατία και στη φυλετική βία που στόχο έχει να χάσουν τη γη, τον πολιτισμό και την πνευματικότητά τους. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη φροντίδα και υπεράσπιση του νερού, του αέρα, του υπεδάφους, των φυσικών πηγών, άνθρωποι που γίνονται αντικείμενο εγκληματικών ενεργειών, καταπίεσης και εξόντωσης. Παππούδες και γιαγιάδες είπαν ότι οι λέξεις έχουν δύναμη να κατονομάζουν θεραπείες και να θεραπεύουν, ότι λέξεις δημιουργούν και καταστρέφουν κόσμους. Με αυτή την πίστη προσκαλούμε σε μια παγκόσμια δράση αλληλεγγύης και ομοψυχίας πάνω στη θεραπευτική δύναμη της ποίησης. Μέσω της ποίησης σπέρνουμε σπόρους ελπίδας. Μαζί με τους ανθρώπους και τις κοινότητες, ας ανάψουμε το κοινό φως από διαφορετικές χώρες, γλώσσες, δράσεις. Ας ενώσουμε τις καρδιές μας και τις λέξεις μας».
Συμμετέχουν: Βέρα Δημοπούλου, Αγγελική Θάνου, Ελένη Καραβασίλη, Άρια Καράμπελα, Χρύσα Κραβαρίτου, Μίνα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Προγγίδη, Αθηνά Νικολίδου, Γιάννα Σούλιου, Ελενα Ψαραλίδου. Μουσική επιμέλεια: Μιλτιάδης Μίλτος. Ηλεκτρικό πιάνο και τραγούδι: Κατερίνα Κασιμάτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το