Πολιτισμός

Εκδήλωση – αφιέρωμα στους ευεργέτες της Μαγνησίας

2015 ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ DSC05461

«Το Κοινόν των Μαγνήτων», το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, διοργανώνει την ετήσια, κεντρική εκδήλωσή του τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Η φετινή εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στους ευεργέτες της Μαγνησίας με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων Δημήτριο Παντελοδήμο, ο οποίος έχει διενεργήσει πολυετή έρευνα για το θέμα, η οποία θα εκδοθεί σύντομα σε βιβλίο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παντελοδήμου, θα αναγνωστούν από την ηθοποιό Μαρία Μαργαρίτη, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την αποδοχή δωρεών, την έκφραση ευχαριστιών και την απόδοση τιμών προς τους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου Μαρία Σκενδεράνη, Κωστή Γκλαβάνη και Αλέξανδρο Τσιμπούκη. Επίσης θα αναγνωστεί επιστολή Αφών Κυριαζή προς το δήμαρχο Νικ. Γεωργιάδη για το κληροδότημα του αδερφού τους Επαμεινώντα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί επίσης βραβείο σε αριστούχο μαθητή της Μαγνησίας, που εισήχθη μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, από το Δημήτρη Ηλιόπουλο , διευθυντή του Κέντρου Συστημικής Βιο-ατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου με τη συνοδεία του Πάνου Γαλανοπούλου στο πιάνο. Η εκδήλωση διοργανώνεται επίσης με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ευεργέτες της Μαγνησίας
Η Μαγνησία γέννησε πολλούς ευεργέτες, η πλειονότητα των οποίων μετανάστευσε και διακρίθηκε στο εξωτερικό. Εκεί δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες , χωρίς όμως να ξεχάσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, προσφέροντας γενναιόδωρα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Μαγνησίας με την χρηματοδότηση έργων , που αποτελούν σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας ακόμη και σήμερα.
Η διάλεξη του καθηγητή Παντελοδήμου βασίζεται σε πολυετή έρευνα του για τη ζωή άνω των 100 ευεργετών από το 1750 μέχρι το 1975, που σύντομα θα εκδοθεί σε βιβλίο.

Το ενδιαφέρον των ευεργετών στρέφεται στην παιδεία, με την ίδρυση σχολείων και την χορήγηση υποτροφιών , στην φιλανθρωπία με την ίδρυση νοσοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων, στη λατρεία με την ανέγερση και συντήρηση εκκλησιών, στον πολιτισμό με την ίδρυση βιβλιοθηκών, αρχαιολογικών μουσείων και πινακοθήκης και σε έργα υποδομής, όπως δρόμοι, δεξαμενές και ηλεκτροφωτισμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το