Πολιτισμός

Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Προποντίδα από τους «Ίωνες»

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας »Ίωνες», στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της »Μνήμη Βυζαντίου 2018», διοργανώνει εκδήλωση -αφιέρωμα στην Προποντίδα, μέσα από το βιβλίο της Δέσποινας Στεργίου »Κανέλα και Γαρύφαλλο από την Προποντίδα », την Τετάρτη 23 Μαΐου, ώρα 7, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας Βόλου.
Η θάλασσα του Μαρμαρά (Marmara Denizi), η Προποντίς των αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών είναι η κλειστή θάλασσα που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) με το Αιγαίο Πέλαγος, χωρίζοντας έτσι το ασιατικό τμήμα της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό και κατ΄ επέκταση την Ευρώπη από την Ασία. Αποτελεί ένα θαλάσσιο ποταμό, στον οποίο ο Βόσπορος μεταφέρει την υπερπλήρωση των υδάτων της Μαύρης θάλασσας που προέρχονται από τις συνεχείς εκβολές ποταμών και στη συνέχεια εκβάλλεται δια μέσου του Ελλησπόντου στο Αιγαίο. Συνέπεια αυτού είναι το υφιστάμενο συνεχές θαλάσσιο ρεύμα , το λεγόμενο »Ρεύμα του Μαρμαρά», με μόνιμη κατεύθυνση προς το Αιγαίο, το οποίο έχει προκαλέσει κατά καιρούς ναυτικά ατυχήματα, γι΄ αυτό και η πλοήγηση των διερχομένων πλοίων είναι υποχρεωτική.
Στη θάλασσα του Μαρμαρά υπάρχουν δύο μεγάλες νησιωτικές ομάδες, τα Πριγκηπόνησα και τα Νησιά του Μαρμαρά, τα οποία διαθέτουν πλούσιες πηγές μαρμάρου και έδωσαν το όνομά τους στη θάλασσα. Η αρχαία ελληνική ονομασία Προποντίς(προ+Πόντος) σημαίνει τη θάλασσα προ του Εύξεινου Πόντου , περιγράφοντας έτσι τη γεωγραφική θέση.
Η συγγραφέας του βιβλίου, Δέσποινα Στεργίου θα ταξιδέψει το κοινό, με λόγο και εικόνα, στην Προποντίδα, που αποτέλεσε θύλακα ελληνισμού για χιλιετίες. Η ίδια έχει καταγωγή από την Μπάλια της Προποντίδας, την έχει επισκεφτεί πολλές φορές και γνωρίζει πολύ καλά όλη την περιοχή.
Θα ακουστούν τραγούδια από περιοχές της Προποντίδας και χορούς θα αποδώσει η χορευτική ομάδα της Εστίας »ΊΩΝΕΣ», με υπεύθυνη την Μαρία Κατσιαρδάνη.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Νίτσα Μεντεκίδου, μέλος του Δ.Σ. της Εστίας »ΊΩΝΕΣ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το