Πολιτισμός

Εκδήλωση-αφιέρωμα στη συλλογή της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

«Ωραίαι και πλούσιαι Ελληνικαί ενδυμασίαι» θα παρουσιαστούν αύριο Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 8 το βράδυ στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου σε ειδική εκδήλωση- αφιέρωμα στη συλλογή της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και στην εξηντάχρονη πορεία της.
Οι ελληνικές λαϊκές φορεσιές, αξιοθαύμαστες και εντυπωσιακές, αποτελούν δημιουργίες της έμφυτης ανάγκης του ανθρώπου να στολίσει ό,τι καλύπτει το σώμα του. Τέχνη άξια θαυμασμού, καλαίσθητη, τολμηρή, εμπνευσμένη και επιβλητική αναγνωρίζεται για τον περίτεχνο διακοσμητικό πλούτο και την ποικιλότητά της.
Δίνουν χάρη και αέρα στην περπατησιά και μεγαλοπρέπεια σε όποιον τις ”ντύνεται ” για να χορέψει ή και μόνο να περπατήσει.

Οι παραδοσιακές φορεσιές άρχισαν να διαμορφώνονται κατά τα μέσα του 18ου αιώνα και επέζησαν χρηστικά μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε κάποιες περιοχές, οι δε ανδρικές, που ήταν πάντα πιο απλές, εγκαταλείφθηκαν πρώτες. Το κλίμα, η γεωγραφική θέση, οι πηγές πρώτων υλών, τα ήθη, τα έθιμα, το εμπόριο, η μόνιμη και εποχική μετανάστευση είναι μερικοί παράγοντες που επηρέασαν την ενδυμασία, η οποία βεβαίως δέχτηκε και άλλου είδους επιδράσεις όπως η φαντασία, η προσωπική γυναικεία αίσθηση του ωραίου και του ταιριαστού.
Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε μια αφάνταστη ποικιλία, ώστε σε κάθε επαρχία, κάθε πόλη, κάθε χωριό να συνυπάρχουν δύο ή και περισσότερες παραλλαγές. Η φορεσιά είναι πλέον μουσειακό είδος και προσκαλεί για μελέτη και ανάλυση καλλιτεχνικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος με ανεξάντλητες θεματικές, όπως η ποικιλία στα σχέδια, στα θέματα, στους συμβολισμούς, στις τεχνικές επεξεργασίας, στις επιρροές της, στους στολισμούς κ.ά.

Η ιστορία και η μελέτη της φορεσιάς δεν αναγνωρίστηκε αρκετά και σε χρόνια δύσκολα έτυχε της αδιαφορίας και της υποτίμησης. Τεμαχίστηκε για τις ανάγκες ένδυσης του σπιτιού ή πουλήθηκε σε παλιατζήδες γυρολόγους, με αντάλλαγμα δυο-τρείς πετσέτες, βαμβακερά σεντόνια ή τραπεζομάντηλα για τις προίκες των κοριτσιών.
Δεσπόζει το έργο και η προσωπικότητα της Αγγελικής Χατζημιχάλη που μελέτησε και ανέλυσε τις φορεσιές και άνοιξε την βιβλιογραφία με το θαυμαστό της έργο «Η Ελληνική Λαϊκή Φορεσιά» καθώς και οι αξιόλογες εργασίες και έρευνες των: Ιωάννας Παπαντωνίου, Κατερίνας Κορρέ, Μαρίνας Βρέλλη, Αλίκης Λάμπρου, Τατιάνας Γιανναρά, Κωνσταντίνας Μπάδα κ.ά, που εδραίωσαν τις μελέτες της. Ακολούθησαν εκδόσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με σημαντικό υλικό αρχείου, έρευνας και καταγραφής, που ανέδειξε τη σπουδαιότητα και την ιδιαιτερότητα της τοπικής φορεσιάς και ενίσχυσε την εκτίμηση των ντόπιων για την λαϊκή τους τέχνη, γεγονός που λειτούργησε θετικά στη διαφύλαξη και την αναπαραγωγή για τις ανάγκες των συλλόγων και των χορευτικών ομάδων τους.

Αφιερωμένη στη ελληνική φορεσιά και στο μεγαλείο της, με αναφορά στο έργο και την συλλογή της εξηντάχρονης πορείας της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου είναι η αυριανή εκδήλωση για την οποία έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής αντίστοιχο με την χωρητικότητα της αίθουσας (έχουν διατεθεί όλες οι κάρτες συμμετοχής). Οι γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, πολύτιμοι θησαυροί της συλλογής του Λ.Ε.Β. θα παρουσιαστούν με τη βοήθεια της χορευτικής ομάδας και την ενδυματολογική επιμέλεια της Εφορείας Ιματιοθήκης (Καπουρνιώτη Άσπα – Γενική Έφορος και Δουλκέρογλου Κατερίνα, Κουτσελίνη Άννα, Τσιμπούκη Μάρω, Τράκη Βασιλική, Τόπα Ελένη, Τέση Άνθη). Επιμέλεια εκδήλωσης: Άννα Κουτσελίνη.
Το αφιέρωμα αυτό εντάσσεται στον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων, ενταγμένων στην περιοδική έκθεση «της Μόδας ….τα γυρίσματα» (30 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2018) που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το