Τοπικά

Εκδηλώσεις του ΕΚΑΒ για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς»

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς», καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Στοχεύει στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής και στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ).

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη, με 400.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο. Οι ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, στον δρόμο, στη δουλειά ή στην άθληση ή κατά τη διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας, ενώ η πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι.

Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά, καθώς ένας μόνο στους δέκα ασθενείς που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή έχει πιθανότητα επιβίωσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει. Να σώσει μια ζωή.

Το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς», διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με στόχο την προσέγγιση, την ευαισθητοποίηση (μέσω της πληροφόρησης), αλλά και την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με την εξέχουσα σημασία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (CPR/AED) για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και την επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Παράλληλα, με την ευκαιρία αυτών των εκδηλώσεων, στελέχη του ΕΚΑΒ θα πληροφορούν τους πολίτες για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τις δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, ενώ θα φροντίσουν για την παροχή βασικών και αναγκαίων γνώσεων για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, δεδομένου ότι ο καθένας μας, οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να κληθεί να παράσχει βοήθεια σε κάποιον συνάνθρωπό μας.

Share
Ετικέτες: ΕΚΑΒκαρδια

Πρόσφατα άρθρα

«Αυτοκτόνησε» με Πιερικό ο Ολυμπιακός Β. έχασε με 1-0

Ιδανικός αυτόχειρας ο Ολυμπιακός Βόλου στο σημερινό παιχνίδι με τον Πιερικό στο δημοτικό στάδιο της…

4 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ως Κασσάνδρα, η Αφρική και η «σφήνα» της Κίνας

Εδώ και μήνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκλιπαρεί τις πλούσιες χώρες να μην επισπεύδουν τη…

4 Δεκεμβρίου 2021

Συνεχίζεται η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας για τον έλεγχο εισηγμένων

Τη διαγραφή τους από τους δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς αντιμετωπίζουν όσες ξένες εταιρείες δεν…

4 Δεκεμβρίου 2021

Washington Post: Επίθεση στην Ουκρανία με 175.000 στρατιώτες ετοιμάζει η Ρωσία

Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με την συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών ήδη…

4 Δεκεμβρίου 2021

Πολιτιστικό Κέντρο στον Αμπελώνα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πολιτιστικό Κέντρο αποκτά ο Αμπελώνας με χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα Leader 2014-2020 της…

4 Δεκεμβρίου 2021

Μυτιλήνη: Λιμενικός αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος

Φτηνά την γλίτωσε ένας άνδρας του Λιμενικού Σώματος ο οποίος έκανε συντήρηση στον οπλισμό ενός…

4 Δεκεμβρίου 2021