Πολιτισμός

Εκδηλώσεις τιμής στους εθνικούς ευεργέτες και 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου στην Πορταριά

Το τριήμερο Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις πολύ σημαντικές δράσεις και εκδηλώσεις, τις οποίες συνδιοργανώνει η «Μαγνήτων Κιβωτός». Η πρώτη εκδήλωση αφορά στους Μάγνητες ευεργέτες, η δεύτερη στους Ηπειρώτες και Βλάχους εθνικούς ευεργέτες και η τρίτη στο 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου, στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος Καραΐσκου, στην Πορταριά Πηλίου, το τριήμερο Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου για τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις, στην οποία ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «η 30ή Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα των Ευεργετών και φορείς της πόλης ανέλαβαν να τιμήσουν αυτή την ημέρα με ένα τριήμερο πρόγραμμα».
Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Αχίλλειον, το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διοργανώνουν εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν σημαντικοί άνθρωποι για τους ευεργέτες της περιοχής μας. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και ευχαριστιών για τους Ηπειρώτες και Βλάχους εθνικούς ευεργέτες, στο Ανοιχτό Θέατρο Νέας Ιωνίας, στις 7 μ.μ. Τέλος την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το πρωί θα γίνει η Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου με δοξολογία και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. «Είναι μία ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι τη σημασία και τους ευεργέτες του τόπου μας, αλλά ίσως και γιατί θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό τον θεσμό ζωντανό. Πιστεύω ότι και σήμερα στην εποχή μας κάποιοι συνεχίζουν να είναι ευεργέτες, αλλά ίσως έχουμε ανάγκη από ακόμη περισσότερους» ανέφερε.

Η κ. Ντία Μουτσινά, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», σημείωσε ότι στην αυριανή εκδήλωση θα μιλήσουν η κ. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ευεργετισμός: Ιστορία και επικαιρότητα», και ο κ. Δημήτρης Παντελοδήμος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιαστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Μάγνητες ευεργέτες». «Αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι αφενός να μιλήσουμε για την ιδεολογία και τη θεωρία του ευεργετισμού και πώς επηρέασε διαχρονικά τη χώρα και αφετέρου να γίνει αναφορά στους Μάγνητες ευεργέτες» τόνισε. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα με τον Αργύρη Μπασκίνη στην κιθάρα και τον Απόστολο Μητρά στο βιολί.

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Βασάλος, ο κ. Ιγνάτιος, Φίλιππος Καραΐσκος, Τιμολέων Διαμαντής

Από την πλευρά της η κ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας επισήμανε ότι «έχουμε αρχειακό υλικό και για το θέμα του ευεργετισμού και με αυτό έχει τροφοδοτήσει την έρευνά του σε μεγάλο βαθμό ο καθηγητής κ. Παντελοδήμος, ο οποίος έχει ετοιμάσει μία μελέτη για τους Μάγνητες ευεργέτες. Η Μαγνησία είναι μία περιοχή με παράδοση στον ευεργετισμό. Πολλοί Μάγνητες ευεργέτες, που έδρασαν κυρίως στην Αίγυπτο, έχουν αφήσει κληροδοτήματα που αφορούν στον τομέα της εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας, υποκαθιστώντας ειδικά στο παρελθόν την κρατική μέριμνα. Ο παροικιακός ελληνισμός της Αιγύπτου διοργάνωνε αντίστοιχες δράσεις τιμώντας τους ευεργέτες. Από τις αρχές του 19ου αιώνα έχουμε αρχειακές πληροφορίες που δείχνουν ότι διοργάνωναν ετήσια μνημόσυνα για τους ευεργέτες και τις λεγόμενες εορτές της ευγνωμοσύνης για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ευεργέτες, ώστε να παρακινήσουν τους ίδιους, αλλά και άλλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να μιμηθούν το παράδειγμά τους. Η καθιέρωση της ημέρας του ευεργετισμού είναι μία αφορμή κι εμείς να τιμούμε τους ευεργέτες και να δίνουμε αντίστοιχα παραδείγματα, γιατί η χώρα ειδικά σήμερα τους χρειάζεται ακόμη περισσότερο».

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου κ. Μιχάλης Κολημήτρας αναφέρθηκε στην εκδήλωση για τους Ηπειρώτες και Βλάχους εθνικούς ευεργέτες. «Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου, που θα αναλύσει τους Ηπειρώτες και Βλάχους ευεργέτες, εξηγώντας όλη την αξία που έδωσαν όλοι αυτοί στα προγενέστερα χρόνια, ενώ θα μιλήσει και ο δήμαρχος Μετσόβου» ανέφερε.
Ο κ. Γιάννης Ζωίδης, πρόεδρος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Νομού Μαγνησίας, σημείωσε πως στην εκδήλωση του Σαββάτου θα τιμηθεί για την προσφορά του ο κ. Χαρ. Τσιμάς. «Τιμούμε τους ευεργέτες, που έφυγαν από το άγονο της πατρίδας τους, πήγαν στο εξωτερικό, μεγαλούργησαν με αίμα και ιδρώτα, αλλά όσο περισσότερο άγονο ήταν το έδαφος της πατρίδας τους, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο νόστος για την πατρίδα».

Γαστρονομικό Φεστιβάλ
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλη εκδήλωση λέγοντας πως το τριήμερο 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ένα γαστρονομικό φεστιβάλ στο Αγρόκτημα Καραΐσκου, με σκοπό την προβολή της τοπικής παράδοσης, της αξίας των τοπικών προϊόντων και της προσπάθειας να γίνει γνωστό σε ευρύτερο κοινό. «Ο τόπος είναι ευλογημένος από τον Θεό. Πρέπει να το αναδεικνύουμε συνεχώς. Τα προϊόντα μας έχουν μεγάλη αξία» τόνισε.
Ο κ. Φίλιππος Καραΐσκος, από το Αγρόκτημα Καραΐσκου, ανέφερε ότι «το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου είναι αφιερωμένο στην τοπική γαστρονομία και στα αγνά και εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα. Μέσα από την αγάπη μας για την ελληνική κουζίνα και τον τόπο που μεγαλώσαμε, την όμορφη Πορταριά, και από τη χρόνια εμπειρία της οικογένειάς μας σε θέματα τουρισμού και γαστρονομίας δημιουργήθηκε η ιδέα αυτού του φεστιβάλ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προβάλλουμε την τοπική μας γαστρονομία που αποτελεί ισχυρό στοιχείο ανάπτυξης της περιοχής μας. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν εκλεκτά προϊόντα, θα έρθουν σε επαφή με παραγωγούς και θα γευτούν την τοπική κουζίνα. Θα συμμετέχουν σε γευσιγνωσίες, οινογνωσίες και διάφορες επιδείξεις μαγειρικής. Στόχος είναι η θεσμοθέτηση της γιορτής αυτής».

Από την πλευρά του ο αρχιμάγειρας κ. Κωνσταντίνος Βασάλος δήλωσε ότι θα προσφέρει στην προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας μέσω του φεστιβάλ. «Όλοι μαζί να θεμελιώσουμε το μέλλον αυτού του φεστιβάλ, διότι το Πήλιο και η Μαγνησία έχει πάρα πολλά αποθέματα πολιτισμού, που πρέπει να τα βγάλει προς τα έξω, ώστε να γίνει πόλος έλξης» τόνισε.
Τέλος ο νικητής του πρόσφατου διαγωνισμού Master Chef Τιμολέων Διαμαντής επισήμανε πως «δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις υπόλοιπες περιοχές. Έχουμε εύφορο έδαφος, πολύ καλά προϊόντα και παραγωγούς, απλά δεν έχει γίνει η σύνδεση ακόμη των μαγείρων, των ανθρώπων της εστίασης και των προϊόντων. Έχουμε φρέσκιες ιδέες και περιμένουμε τον κόσμο στο φεστιβάλ».

Κεντρική φωτό: Από αριστερά: Γιάννης Ζωίδης, Μιχάλης Κολημήτρας, ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ντία Μουτσινά, Αννίτα Πρασσά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το