Πολιτισμός

Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με εκδηλώσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βασιλικής Αγίου Δημητρίου στη Νέα Αγχίαλο και στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 αντίστοιχα. Αναλυτικά:

• Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, Αρχαιολογικός Χώρος Βασιλικής Αγίου Δημητρίου Νέας Αγχιάλου, ώρα 21:00
Υπό το φώς της Πανσελήνου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Νέας Αγχιάλου, τον Σύλλογο Αγχιαλιτών Αθήνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί «Συναυλία Χορωδιακής Μουσικής με άγνωστα έργα Θρακών μουσουργών και κλασικών συνθετών», από την Πεντάφωνη Χορωδία και Ορχήστρα Εγχόρδων του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Θανάση Τρικούπη.

Στη διάρκεια της συναυλίας, θα παρουσιαστεί ο ύμνος Confitebor tibi, Domine του Giovanni Battista Pergolesi και έργα των Mozart και Franck. Κορυφαίο όμως γεγονός της εκδήλωσης αποτελεί η ερμηνεία άγνωστων έργων Θρακών Μουσουργών του 19ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην εποχή μας. Η άγνωστη αυτή θρακική καλλιτεχνική δημιουργία για χορωδία και για σολιστική φωνή με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων αποτελείται ως επί το πλείστον από εναρμονίσεις δημοτικών τραγουδιών και βυζαντινών ύμνων από Μουσουργούς, όπως ο Περικλής Μάτσας, ο Γεώργιος Παχτίκος και ο Βασίλειος Γουναρόπουλος, που έδρασαν στις ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Ανατολικής Θράκης (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη) και της Ανατολικής Ρωμυλίας (π.χ. Φιλιππούπολη, Πύργος) στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Συμμετέχουν ως σολίστ οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν και Παναγιώτα Παρούση.

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης ιδρύθηκε το 2004 στην ομώνυμη Περιφέρεια. Έχει τιμηθεί δύο φορές σε πανελλήνιο επίπεδο για την πολιτιστική του δράση: το 2014 με το Βραβείο Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το 2017 με το Βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα. Η μικτή Χορωδία και η ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου αποτελείται από καθηγητές και μαθητές Ωδείων που λειτουργούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Θράκης (Ωδείο ΦΑΕΘΩΝ Αλεξανδρούπολης, Ωδείο ΚΟΨΑ Κομοτηνής και Ωδείο ΕΥΦΩΝΟΝ Ξάνθης). Το σύνολο εξειδικεύεται στην παρουσίαση μεγάλων σε διάρκεια και σε φωνητικές και οργανικές απαιτήσεις κλασικών έργων, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην ελληνική επικράτεια σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση (π.χ. Α΄ Πανελλήνια Εκτέλεση του Magnificat RV 610 για σολιστικές φωνές, χορωδία και ορχήστρα του Antonio Vivaldi που έλαβε χώρα στις 22/4/2016 στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης σε διοργάνωση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου), καθώς και στην απόδοση έντεχνων έργων Ελλήνων συνθετών με καταγωγή από την ευρύτερη Θράκη.

• Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, αύλειος χώρος Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, ώρα 21:00.
Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ διοργανώνεται μία ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, αφιερωμένη στο έργο του γνωστού λογοτέχνη Νίκου Καββαδία. Ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης είναι «Χόρεψε πάνω στο φτερό του Καρχαρία», βασισμένος στο γνωστό στίχο του ποιητή. Μελετώντας το χρονικό της ζωής του Καββαδία, επιλέχθηκαν ποιήματα, τραγούδια αλλά και αποσπάσματα από τις επιστολές Εν Πλω, του μεγάλου ποιητή, που αποπειρώνται να εκφράσουν το εσωτερικό τοπίο της ψυχής του, ακολουθώντας μια συνειρμική λογική, από τη γέννηση ως το θάνατο του. Θα ακουστούν γνωστά τραγούδια, εκτελεσμένα με φρέσκια ματιά από τον Τόλη Κόκκινο, που έχει αναλάβει την μουσική επιμέλεια και την διεύθυνση ορχήστρας, σε συνεργασία με την Μπέττυ Νικολέση, που επιμελήθηκε την επιλογή των ποιημάτων και κειμένων αλλά και την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Εννέα καλλιτέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί, φιλοδοξούν να σας συντροφέψουν, αλλάζοντας πολλές φορές ρόλους (ηθοποιοί τραγουδούν, μουσικοί ερμηνεύουν).
Ερμηνεύουν, τραγουδούν, παίζουν οι: Βλάσης Ζώτης, Στράτος Μεγκές, Μπέττυ Νικολέση, Τόλης Κόκκινος, Δημήτρης Νάσσιος, Φάνης Παναγιώτόπουλος,Φίλιππος Ρέτσιος, Γιώργος Σταμούλης, Άγγελος Τσιριγωτάκης.

Η είσοδος για το κοινό στις παραπάνω εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το