Πολιτισμός

Εκδηλώσεις με σεβασμό στην παράδοση – Καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός

Το καλοκαίρι έφτασε και το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός ήδη έχει προετοιμάσει τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη.
Διανύοντας μια πορεία 13 χρόνων περίπου, συνεχίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις, με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση, έχοντας πάντα ως γνώμονα ότι ο πολιτισμός είναι μια όαση πνευματικής και ψυχικής ανάσας, ένα παράθυρο ελπίδας σ’ έναν κόσμο που απεγνωσμένα ψάχνει για ένα καλύτερο αύριο.
Ο Αντώνης Σαμαράκης έλεγε: «Ο πολιτισμός στήνει γέφυρες ανθρώπινης επικοινωνίας. Γιατί ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο κοντά οι στέγες των σπιτιών μας, αλλά ποτέ άλλοτε όσο σήμερα, δεν ήταν τόσο μακριά η μία με την άλλη οι καρδιές των ανθρώπων».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
-Το Σινέ Ιωλκός, για 12η χρονιά ξεκινά τις προβολές του με εξαιρετικές ταινίες, από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Πρώτη του προβολή 26 Ιουνίου, με την ταινία «Four good days». Η ταινία θα προβληθεί σε συνεργασία με τον φορέα «Πρόταση Ζωής», Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Μαγνησίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου.
-29 Ιουνίου, παρουσίαση του ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Ελληνίδα συγγραφέα Άλκη Ζέη. Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου Άλκη Ζέη, Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης 1923-2020, το οποίο εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.
-8 Ιουλίου, παρουσίαση του βιβλίου της συντοπίτισσας συγγραφέως Γιώτα Κούγιαλη, με τίτλο «Κλεφτά επιστρέφουν». Μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία αναφέρεται στο «καταραμένο» Αρχοντικό Κόντου στα Λεχώνια και το μυστήριο γύρω από αυτό, σε συνεργασία με το ΚΕΒΙΜΑΣΥ, τα ΓΑΚ Μαγνησίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων.
-29 Ιουλίου, βραδιά αφιερωμένη στους ποιητές (Μαρία Λαϊνά, Κυριάκο Κατσαμπά, Γιώργο Οικονόμου και Δαβίδ Μπάκα).
-26, 27 και 28 Αυγούστου, 5ο Αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία. Φέτος το τριήμερο θα είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Ποίηση:
26/8, βραδιά αφιερωμένη στον Κ. Καρυωτάκη και τη Μαρία Πολυδούρη. Για τον Κ. Καρυωτάκη θα μιλήσει η κ. Ελένα Αντωνιάδου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ενώ για τη Μ. Πολυδούρη θα μιλήσει η κ. Βαρβάρα Ρούσσου, δρ. Φιλολογίας, μόνιμη διδάσκουσα του τμήματος Θεωρίας κι Ιστορίας Τέχνης της ΑΣΚΤ.
27/8, βραδιά αφιερωμένη στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Για την ποιήτρια θα μιλήσει η κ. Τασούλα Καραγεωργίου, δρ. Φιλολογίας, ποιήτρια. Ενώ θα παρευρεθεί και η κόρη της Κική Δημουλά, Έλση.
28/8, βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Για τον ποιητή θα μιλήσει η κ. Ελένη Αντωνιάδου, συγγραφέας – φιλόλογος, και ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης. Ενώ ηθοποιοί θα απαγγείλουν ποιήματά τους.
Στο τέλος κάθε βραδιάς θα ακολουθεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα.
Το τριήμερο αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής (ΔΑΓΛΕ, ΣΑΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, τη «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας.
-9/9, παρουσίαση του βιβλίου της συντοπίτισσας συγγραφέως Λένας Διβάνη, με τίτλο «Για την καρδιά και το συκώτι του».
-20/9, διοργάνωση ημερίδας, με θέμα το Δημογραφικό πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας.
Στην ημερίδα θα συμμετέχουν: Κοτζαμάνης Βύρων, καθηγητής Δημογραφίας, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος (ΕΛΙΔΕΚ) Δημογραφικά προτάγματα στην έρευνα και πρακτική στην Ελλάδα – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Επιτροπή Ερευνών, Ξένος Παναγιώτης, επικ. καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Ζαχαράκη Σοφία, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μακρή Ζέττα, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Στέφανος Χανδακάς, ιδρυτής της οργάνωσης Hope Genesis (ασχολείται με το πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, με συγκεκριμένες δράσεις), Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής της Μεθοδολογίας & Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Όλες οι εκδηλώσεις (εκτός της ημερίδας) θα πραγματοποιηθούν στο Αρχοντικό Ζαφειρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το