Τοπικά

Εκδηλώσεις με ομιλίες χθες στο ΚΗΠΟΣ Βόλου – Στήριξη σε εκατοντάδες με ψυχικές παθήσεις

Στα 60-70 ανέρχονται τα άτομα με χρόνιες ψυχικές παθήσεις που μεταβαίνουν καθημερινά στο Κέντρο Ημέρας για την Προώθηση της Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Π.Ο.Σ.) στον Βόλο, όπου συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις για να νιώσουν καλύτερα και να μπορέσουν να παραμείνουν δυνατοί σε μια κοινωνία που πιέζεται συνεχώς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Δίοδος ΑμΚΕ σε συνεργασία με τον φορέα Έδρα, διοργάνωσαν προχθές στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου βιωματικές καλλιτεχνικές δράσεις, οι οποίες εξερευνούν τη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες στο Κέντρο Ημέρας για την Προώθηση της Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Π.Ο.Σ.). με ενδιαφέρουσες ομιλίες.
Η κοινωνική ανθρωπολόγος, υπεύθυνη επικοινωνίας του φορέα Δίοδος κ. Αλεξάνδρα Τσάμη ανέφερε πως «γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας μέσα από μια ολιστική θεώρηση. Ψυχική υγεία σημαίνει να νιώθουμε και να περνούμε καλά και σε αυτό συμβάλλει και το γύρω περιβάλλον».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προχθές στον αύλειο χώρο Αγίου Νικολάου και χθες στο χώρου του ΚΗΠΟΣ υπήρξαν δράσεις για την τέχνη με έργα και ωφελούμενων, αλλά και για τον αθλητισμό που συμβάλλει στην ευεξία.
Η κ. Τσάμη πρόσθεσε πως «το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ εξυπηρετεί καθημερινά 60-70 μέλη που αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές παθήσεις. Για να έρθει κάποιος στο Κέντρο Ημέρας πρέπει να έχει διάγνωση από τον θεράποντα γιατρό του, δηλαδή τον ψυχίατρο. Οι ωφελούμενοι συμμετέχουν δωρεάν σε διάφορες δραστηριότητες μέσα από ομάδες ανάπτυξης δεξιοτήτων. Έτσι ασχολούνται με τη ζωγραφική, την κεραμική, την εφημερίδα, τη θεατρική αγωγή, ενώ είχαμε ακόμη και ομάδα ραδιοφώνου. Εξυπηρετούνται άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αποδέχονται ότι η ψυχική νόσος είναι μια ασθένεια σαν όλες τις άλλες, οπότε απευθύνονται σε εμάς και νεότερες ηλικίες. Οι ωφελούμενοι έρχονται σε εμάς και λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας που είναι δωρεάν».
Η εργασία είναι το δύσκολο στοίχημα για ένα ψυχικά πάσχοντα. Όπως επισήμανε η κ. Τσάμη «ένας από τους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε μια ΚΟΙΣΠΕ, έναν δηλαδή Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης με στόχο άνθρωποι που έχουν μια ψυχική πάθηση, να βρίσκουν εργασία σε προστατευμένο περιβάλλον. Είναι από τα όνειρά μας. Άλλωστε τα άτομα αυτά χρειάζονται ειδικές εργασιακές συνθήκες με την έννοια του χρόνου. Έτσι σε ένα ευέλικτο ωράριο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν».
Εκτός από το κέντρο ημέρας, η Δίοδος διαθέτει και την κινητή μονάδα που εξυπηρετεί εκατοντάδες ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα στην περιφέρεια, στα χωριά και τα νησιά.
Ο ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος της κινητής ομάδας ψυχικής υγείας Γιώργος Χουστουλάκης ανέφερε για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας πως καθώς περνούν τα χρόνια ο κόσμος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ψυχολογικές και συναισθηματικές του ανάγκες. Και αυτή η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας έρχεται να μας θυμίσει ότι χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο κοντά σε αυτά που έχουμε ανάγκη, ώστε να ζούμε και λίγο πιο ανθρώπινα, καλύτερα, δεδομένων και των συνθηκών».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Από το 2010 και μετά, με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης οι Έλληνες διαβιώνουν μια συνεχόμενη ψυχοπιεστική συνθήκη. Πιέζονται για να επιβιώνουν, να τα βγάλουν πέρα, ενώ την ίδια ώρα φθίνουν και οι ανθρώπινες σχέσεις, ως αποτέλεσμα της διάσπασης της κοινωνικής συνοχής και της εγγύτητας. Τα κοινωνικά δίκτυα των σχέσεων αποδυναμώνονται και αυτό επιδρά και στον άνθρωπο που απομονώνεται όλο και περισσότερο. Εκτός λοιπόν από τη σωματική υγεία είναι απαραίτητη και η ψυχική υγεία».

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το