Τοπικά

Εκδηλώσεις και προγράμματα στα σχολεία του Βόλου για την αερορύπανση

Δράσεις για την επιστημονική ενημέρωση των καθηγητών και την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο ζήτημα της αερορύπανσης αναλαμβάνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η οποία θα ζητήσει τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Το έναυσμα δόθηκε χθες μετά από συνάντηση που είχε ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης με τον διευθυντή και καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου οι οποίοι του έθεσαν το ζήτημα της ανάγκης ανάληψης κάποιων εκπαιδευτικών δράσεων για το θέμα της αερορύπανσης που απασχολεί την πόλη.
Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και από τις δύο πλευρές αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις.

Στο πλαίσιο των δράσεων από τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας θα διοργανωθεί αρχές Νοεμβρίου ενημερωτική εκδήλωση για τους καθηγητές στην οποία θα προσκληθούν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας για να προσεγγίσουν επιστημονικά το ζήτημα της αερορύπανσης.
«Ξεκινάμε από την ενημέρωση των καθηγητών οι οποίοι στην πορεία θα μπορούν να ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους μαθητές» επισήμανε ο κ. Σαβελίδης και πρόσθεσε πως θα επιδιωχθεί να αναπτυχθούν στα σχολεία περιβαλλοντικές ομάδες και να υλοποιηθούν περιβαλλοντικά προγράμματα. Οι εργασίες που θα εκπονηθούν, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου θα μιλήσουν επιστήμονες.
Παράλληλα από τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνεργασία με διευθύνσεις εκπαίδευσης άλλων χωρών στο πλαίσιο προγράμματος «καθαρός αέρας σχολεία». Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να έχει και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.
«Στον σχεδιασμό μας έχουμε και άλλες δράσεις για τις οποίες θα ενημερωθεί το υπουργείο» τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Το νεανικό άσθμα
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης τόνισε πως «μας ενδιαφέρει και προβληματίζει το ζήτημα της αέριας ρύπανσης. Ο Βόλος είναι μέσα στις πόλεις πανελλαδικά, όπως δείχνουν οι έρευνες, που αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο, και θέλουμε να δούμε επιστημονικά και όχι πολιτικά πώς το σχολείο θα αποτελέσει φορέα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης. Άλλωστε ως εκπαιδευτικοί βλέπουμε πως μια συνέπεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι και το παιδικό-νεανικό άσθμα που αυξάνεται. Στο σχολείο μας υπάρχει ομάδα καθηγητών που θέλει να εκπονήσει περιβαλλοντικό πρόγραμμα και να ενεργοποιήσει μαθητές».
Μάλιστα ανέφερε την περίπτωση της Βιέννης, όπου στις μέρες με υψηλούς ρύπους ειδοποιούνται τα σχολεία να μην επιτρέπουν τους μαθητές να αυλίζονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το