Τοπικά

Εκατοντάδες τμήματα με 20-25 μαθητές στον Βόλο – Ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών για τον συγχρωτισμό

Εκατοντάδες είναι τα τμήματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία λειτουργούν με πάνω από 20 μαθητές, στοιχείο που προκαλεί τον προβληματισμό εκπαιδευτικών και γονέων για τον συγχρωτισμό των παιδιών σε αίθουσες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν και ικανοποιητικό μέγεθος για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των θρανίων.
Η επόμενη μέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων τη φετινή χρονιά βρίσκει γονείς και εκπαιδευτικούς, να προσπαθούν να καταγράψουν τα θολά σημεία, που χρειάζονται διευκρινίσεις και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις. Η επιθυμία τους για την έναρξη των σχολείων είναι δεδομένη, ωστόσο δεν λείπει και η ανησυχία. Στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά του Βόλου υπάρχουν 150-200 τμήματα, που τα παιδιά ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 20 άτομα σε κάθε αίθουσα, ενώ ο αριθμός αυτός των τμημάτων μεγαλώνει κατά πολύ, αν προστεθούν και τα τμήματα από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος σχολίασε το θέμα του συγχρωτισμού στις αίθουσες, λέγοντας πως «τα περισσότερα τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στο πολεοδομικό συγκρότημα δεν έχουν κατά μέσο όρο 17 μαθητές, όπως ανέφερε προχθές η υπουργός Παιδείας, αλλά πάνω από 20. Και εκτιμάται ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πάνω από 150-200 τμήματα της πόλης. Επομένως προκύπτει ένα ζήτημα, κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου μέσα στην αίθουσα. Παράλληλα, μην ξεχνάμε, πως έχουμε και δεκατρία Νηπιαγωγεία, που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει κτιστεί σχολική αίθουσα μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και μερικούς μήνες, να είχε δρομολογήσει την ανέγερση νέων αιθουσών, για να μοιραστούν οι μαθητές των Τμημάτων, καθώς όλοι ήξεραν ότι η πανδημία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μούσιος ζήτησε την πρόσληψη περισσότερων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν τα κενά από εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη προμήθειας ακόμη περισσότερων αντισηπτικών, μέσω της αυξημένης χρηματοδότησης στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Τον Ιούνιο που είχαν λειτουργήσει Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, περίπου 30 εκπαιδευτικοί δεν μετέβησαν στα σχολεία και έμειναν σπίτι, γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ακόμη αναφέρθηκε και στο θέμα της μάσκας, λέγοντας πως θα είναι πολύ δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό, να φορά για πέντε έξι ώρες τη μάσκα και συγχρόνως να μιλάει, διδάσκοντας στους μαθητές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου Ηλίας Κουτσερής σημείωσε πως «από τις ανακοινώσεις της υπουργού δεν παρουσιάστηκε ένα γενικότερο πλάνο λειτουργίας των σχολείων για όλη τη χρονιά, ώστε να γνωρίζουν οι γονείς και μαθητές, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με βάση την πορεία της πανδημίας. Επίσης οι γονείς ανησυχούν και για τις πολυπληθείς τάξεις και το γεγονός ότι πολλά παιδιά θα συγχρωτίζονται σε αίθουσες. Στο πολεοδομικό συγκρότημα λειτουργούν αρκετά τμήματα με 20 και 22 μαθητές, ακόμη και 25 μαθητές, που βρίσκονται σε αίθουσες, οι οποίες δεν είναι όλες μεγάλες, αλλά ορισμένες είναι μικρές. Συγχρόνως η πρόσληψη των χιλιάδων καθαριστριών θα έπρεπε να είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα, ώστε να βρίσκονται έγκαιρα στα σχολεία και να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το