Τοπικά

Εκατοντάδες περιμένουν ρύθμιση των 100 δόσεων στους ΟΤΑ

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη να επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς στον Δήμο Βόλου. Ήδη εκατοντάδες πολίτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων και περιμένουν να εφαρμοστεί και πάλι η ρύθμιση που είχε ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να τις εξοφλήσουν σε πολλές δόσεις.
Η ρύθμιση είχε εφαρμοστεί με επιτυχία το 2017, το 2019, ενώ το 2021 που εφαρμόστηκε αφορούσε μόνο τις οφειλές στην περίοδο του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το 2017 οι ρυθμίσεις οφειλών ξεπέρασαν τις 1.800, το 2019 ξεπέρασαν τις 1.500 και το 2021 έγιναν πάνω από 150 ρυθμίσεις.

Όπως επισήμανε στη «Θ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου Ανδρέας Ζέρβας, οφειλέτες έχασαν παλαιότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ενημερότητα. Μάλιστα υπάρχουν οφειλέτες που είναι προμηθευτές και εργολάβοι και αδυνατούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς τα δημοτικά έργα. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε σθεναρά ταμειακά διαθέσιμα λόγω των μεγάλων εκπτώσεων από τα έργα. Υπήρχαν πολλοί που κατέθεταν προσφορά και το καταφέραμε αυτό, καθώς οι εργολάβοι ήξεραν ότι θα πληρωθούν άμεσα τα τιμολόγιά τους. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ Δήμου, δημοτών και επιχειρηματιών. Ακόμα και μία παραπάνω προσφορά σε διαγωνισμό σημαίνει μεγαλύτερη έκπτωση, μεγαλύτερο όφελος για τον Δήμο και με το ποσό που παραμένει αδιάθετο, παρέχουμε παραπάνω υπηρεσίες και έργα» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.
Το χαμηλότερο αντίτιμο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τους Δήμους ήταν τα 20 ευρώ για τη μηνιαία δόση και η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 100%, αν η εξόφληση γινόταν εφάπαξ και αναλογικά σύμφωνα με τις δόσεις. Μάλιστα, αν ένας οφειλέτης επέλεγε να εξοφλήσει το ποσό σε 100 δόσεις, η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις διαμορφωνόταν στο 50%.
Κάθε χρόνο ο Δήμος Βόλου πετυχαίνει τη στοχοθεσία και την ξεπερνά για την είσπραξη οφειλών. Αν σε αυτό «κουμπώσουν» και οι 100 δόσεις, τότε εκτιμάται ότι θα αυξηθούν πολύ τα έσοδα του Δήμου και θα αυξηθούν οι παροχές προς τους πολίτες.
«Τα χρήματα θα επιστρέψουν στους δημότες με υπηρεσίες και έργα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του Δήμου» εξήγησε ο αντιδήμαρχος.
Όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας όταν βρισκόταν σε ισχύ η δυνατότητα ρύθμισης έως και 100 δόσεις, η ρύθμιση τηρήθηκε από τους πολίτες που είχαν προβεί σε αυτή. «Οι πολίτες απέδειξαν ότι θέλουν να πληρώσουν και να είναι ενήμεροι, αλλά φυσικά θέλουν ευνοϊκούς όρους. Ο Βολιώτης και η Βολιώτισσα είναι τυπικοί. Όμως μετά από δύο χρόνια με covid, ήρθε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση».
Ο κ. Ζέρβας δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο που έφερε το θέμα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην περιοχή μας στο οποίο πάρθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις και έγιναν σημαντικές συζητήσεις για τους δήμους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το