Τοπικά

Εκατοντάδες μαθητές του Βόλου «ζυμώθηκαν» με τα οφέλη του ψωμιού – Μοιράστηκαν πάνω από 18.000 αρτοποιήματα  

Πάνω από 18.000 κομμάτια, όπως ψωμάκια, κουλουράκια, τσουρεκάκια, μπάρες δημητριακών, σταφιδόψωμα, ηλιόψωμα, μοιράστηκαν σε μαθητές και διερχόμενους πολίτες στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού που γιορτάστηκε χθες.

Ο σύλλογος Αρτοποιών Μαγνησίας, οι Μύλοι Λούλη, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και οι άλλοι φορείς συμμετείχαν στη διοργάνωση μιας πολύ ξεχωριστής πρωτοβουλίας που είχε ως στόχο να αναδείξει την αξία του ψωμιού.

Για τέσσερις ημέρες οι Βολιώτες όλων των ηλικιών γεύτηκαν τις ξεχωριστές αρτολιχουδιές με την παραλία να έχει άρωμα παραδοσιακού φούρνου των γειτονιών.
Στα 28 ανήλθαν τα σχολεία που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις που στήθηκαν στην παραλία μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου 480 μαθητές γνώρισαν με βιωματικό τρόπο την παρασκευή του ψωμιού, ενώ συμμετείχαν και σε ψυχαγωγικές δράσεις.

Ένα από τα σχολεία που βρέθηκαν χθες στις εκδηλώσεις, ήταν και το 11ο Δημοτικό Βόλου μέσω των δύο τμημάτων της Γ’ τάξης. Όπως ανέφερε η δασκάλα του ενός εκ των δύο τμημάτων κ. Καλυψώ Φράγκη «μαζί με τη δασκάλα του δεύτερου τμήματος της Γ’ Τάξης κ. Σπυριδούλα Κυρίτση πραγματοποιούμε πρόγραμμα για τα τοπικά προϊόντα μέσω της Ευέλικτης Ζώνης. Και ένα από αυτά είναι το ψωμί, ενώ θα επισκεφθούμε και τοπικές βιομηχανίες. Ευχαριστούμε τον σύλλογο Αρτοποιών και τους Μύλους Λούλη, γιατί μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις τα παιδιά μπόρεσαν να μάθουν πολλά πράγματα για την παρασκευή του ψωμιού, ενώ στην Τάξη τις επόμενες ημέρες θα μιλήσουμε για τις ωφέλειες του ψωμιού».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Τσουράπας επισήμανε πως «χθες ο κόσμος της αρτοποιίας γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα ψωμιού ένα αγαθό που πλάθουμε με την καρδιά μας, με το μεράκι μας, με φρέσκια ζύμη και με αγνά υλικά. Στη Μαγνησία τα αρτοποιεία ανέρχονται στα 184».

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή και έληξαν χθες Δευτέρα τόνισε πως «οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Σωματείο Αρτοποιείων Μαγνησίας, τους Μύλους Λούλη, το Επιμελητήριο, ενώ συνδράμουν και το Πανεπιστήμιο, ο ΟΛΒ και άλλοι φορείς. Μας επισκέφθηκαν 28 σχολεία και 480 μαθητές, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από άλλα σχολεία για να έρθουν. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με το ζύμωμα του ζυμαριού, είδαν της διαδικασία της αρτοποίησης, και βίωσαν τον μόχθο και την αγωνία των αρτοποιών, ενώ έπαιξαν μέσα από διάφορες δράσεις. Επίσης, είδαν τον παραδοσιακό νερόμυλο και τη μετατροπή του σιταριού σε αλεύρι».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «όλοι οι αρτοποιοί ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν στις εκδηλώσεις και την πρωτοβουλία θα την επαναλάβουμε του χρόνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το