Τοπικά

Εκατοντάδες μαθητές στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Συμμετέχουν σε πρόγραμμα για την απελευθέρωση του Βόλου

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας γιορτάζουν την απελευθέρωση του Βόλου, στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την οθωμανική αυτοκρατορία, με θέμα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος».
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου τα ΓΑΚ δέχτηκαν το κοινό με ξεναγήσεις σε έκθεση αρχειακού υλικού, ενώ από χθες άρχισε το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού.
Φέτος οι μαθητές που θα επισκεφτούν τα ΓΑΚ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 800 από 50 σχολεία, ενώ θα παραταθεί για λίγο για να εξυπηρετηθούν τα σχολεία που βρίσκονται σε λίστα αναμονής, αφού το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.

Η εκπαιδευτική δράση γίνεται με τη συνεργασία και υποστήριξη των Διευθύνσεων και των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.
Στην έκθεση αρχειακού υλικού αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο των δύο εποχών συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα (οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.). Χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες: Ίδρυση Βόλου και ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος (μέσα-τέλη 19ου αιώνα) και δεκαετία 1940. Δύο περίοδοι που δεν αναδεικνύονται ιδιαίτερα από τη Σχολική Ιστορία. Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία. Με την έκθεση αυτή θέλουμε η ιστορία να βγει από τα αρχεία στον δημόσιο χώρο.
Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το