Τοπικά

Εκατοντάδες μαθητές σιτίστηκαν στο σχολείο – 1.600 παιδιά από τον Βόλο στο δωρεάν πρόγραμμα του υπουργείου

Για τουλάχιστον επτά μήνες εφαρμόστηκε σε 18 Δημοτικά του Βόλου η δωρεάν σίτιση 1.600 περίπου μαθητών, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποίησε για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο Παιδείας.
Εταιρεία που είχε αναλάβει τη σίτιση, μετέφερε τα γεύματα στα σχολεία, που συντηρούταν σε ειδικές εγκαταστάσεις θερμά και προσφέρονταν στα παιδιά.
Το πρόγραμμα δεν έθετε προϋποθέσεις για ένταξη και έτσι οι γονείς ήταν ελεύθεροι, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.
Για μισή ώρα κάθε μέρα από τις 13.15 μέχρι τις 13.45, οι μαθητές έτρωγαν στο σχολείο, με τους δασκάλους να είναι παρόντες.
Τα Δημοτικά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, είναι τα εξής: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο Νέας Ιωνίας. 14ο , 15ο , 17ο, 18ο, 19ο, 24ο, 29ο και 9ο Βόλου.

Συνολικά συμμετείχαν 1.600 μαθητές, ενώ προοδευτικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς εντάχθηκαν και άλλα παιδιά στο πρόγραμμα, που ναι μεν είχε χαρακτηριστικά αντιμετώπιση της κρίσης και του υποσιτισμού, ωστόσο συνδέθηκε έντονα και με την υγιεινή, μεσογειακή διατροφή. Εξάλλου ένας μικρός αριθμός μαθητών, αντιμετώπιζαν σοβαρά ζητήματα υποσιτισμού.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος τόνισε πως «το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία σε 18 Δημοτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και με την αρωγή των εκπαιδευτικών, που επιφορτίστηκαν και αυτή τη διαδικασία. Τα οφέλη για τα παιδιά ήταν σημαντικά. Πρώτον, γνώρισαν τις αξίες της υγιούς διατροφής και δεύτερον, ενισχύθηκε η κοινωνικοποίηση των παιδιών, αφού κάθονταν όλα μαζί στο ίδιο τραπέζι και έτρωγαν».
Στο 5ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας από τους 170 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα σίτισης οι 70 περίπου. Κάθε μεσημέρι ο αίθριος χώρος του κτιρίου μετατρεπόταν σε μια μεγάλη τραπεζαρία, όπου τα παιδιά έτρωγαν.

«Περίπου το 1/3 των μαθητών μας συμμετείχε στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Νάνος και πρόσθεσε πως «τα παιδιά ευχαριστήθηκαν και βγήκαν κερδισμένα. Έμαθαν να τρώνε όλα τα φαγητά, γνώρισαν και γεύτηκαν τη μεσογειακή διατροφή, κοινωνικοποιήθηκαν, μάλιστα τα μεγαλύτερα παιδιά φρόντιζαν τα μικρότερα, αντιμετωπίστηκαν κάποια ζητήματα υποσιτισμού, ενώ και σε αρκετές οικογένειες οι γονείς δεν είχαν το καθημερινό άγχος, τι θα φάει το παιδί τους στο σπίτι το μεσημέρι. Στο πρόγραμμα έτρωγαν σχεδόν όλα τα παιδιά του ολοήμερου σχολείου».
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αντώνης Αντωνίου ανέφερε πως σε σύνολο 11.700 μαθητών Δημοτικών του Νομού συμμετείχαν στο πρόγραμμα 1.580 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 13,5%. Από το συνολικό αριθμό μαθητών των 18 σχολείων, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ίσως να ξεπέρασε τελικά και το 50%. Για του χρόνου δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, για το τι θα γίνει με τη δωρεάν σίτιση, αν και είχε ακουστεί φέτος, ότι στόχος για την ερχόμενη σχολική χρονιά ήταν η επέκτασή του σε όλα τα σχολεία.

Επιστημονική ημερίδα «Διαβήτης και Σχολείο»
Η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, οργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα «Διαβήτης και Σχολείο» αύριο Δευτέρα και ώρα 10.00-12.00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο των 16ου-30ού Δημοτικών Σχολείων Βόλου. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Κυριακή Τσιρουκίδου, παιδίατρος στο Ιπποκράτειο ΓΠΝ Θεσσαλονίκης, ειδική στον «διαβήτη τύπου 1» στις παιδικές ηλικίες. Η εκδήλωση είναι ανοικτή, πέραν των γυμναστών και άλλων εκπαιδευτικών και για τους γονείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το