Τοπικά

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία ζητούν άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου

Επιπλέον μικρό εισόδημα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες προσπαθούν να αντλήσουν δεκάδες εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Μαγνησίας και για τον λόγο αυτό ζητούν να λάβουν άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου.

Γυμναστές, εικαστικοί, καθηγητές πληροφορικής που απασχολούνται σε διάφορους συλλόγους, εταιρείες και φορείς είναι μερικές από τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι επιδιώκουν να βρουν και κάποιο άλλο χώρο εργασίας, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Έτσι μπορεί το πρωί να βρίσκονται στο σχολείο για διδασκαλία, αλλά το απόγευμα θα είναι σε κάποιον άλλο χώρο για εργασία, σε αντικείμενο που σχετίζεται με την επιστημονική τους ειδικότητα.
Τα θέματα που εξετάζουν στις συνεδριάσεις τα υπηρεσιακά συμβούλια, είναι και οι αιτήσεις που έρχονται από τους εκπαιδευτικούς που ζητούν να λάβουν τις προαναφερθείσες άδειες.
«Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τους 1.400 εκπαιδευτικούς, δηλαδή δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές ειδικοτήτων, υπολογίζεται πως ένα 10-15% ζητεί να λάβει μια τέτοια άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και συμπλήρωσε πως «πάνω από 150 εκπαιδευτικοί τον χρόνο ζητούν να λάβουν μια τέτοια άδεια για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα και να αποκομίσουν ένα μικρό εισόδημα που αντιστοιχεί σε λίγες εκατοντάδες ευρώ τον μήνα».

Κυρίως είναι οι ειδικότητες καθηγητών που έχουν τις ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα για να απασχοληθούν. Για παράδειγμα είναι οι γυμναστές με διάφορους αθλητικούς συλλόγους και ομάδες, είναι οι καθηγητές πληροφορικής σε εταιρείες και σχολές, είναι οι εικαστικοί, οι καθηγητές χορού επίσης σε ΙΕΚ, σχολές και άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Ακόμη οι μουσικοί μπορούν να δραστηριοποιηθούν στα Ωδεία αλλά και οι καθηγητές ξένων γλωσσών σε κάποιους φορείς.
«Για τους δασκάλους είναι πιο περιορισμένες επιλογές και οι λιγοστοί που ζητούν άδεια, απασχολούνται συνήθως σε κάποια προγράμματα των πανεπιστημίων. Ακόμη οι νηπιαγωγοί μπορεί να δραστηριοποιηθούν σε κάποια κέντρα φροντίδας παιδιών. Ακόμη υπάρχουν και προγράμματα των Δήμων, όπου παρουσιάζονται κάποιες ευκαιρίες».
Παλιότερα σε όσους λάμβαναν άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου έπρεπε να απασχολούνται έντεκα ώρες την εβδομάδα. Αυτό τώρα έχει αλλάξει, δεν υπάρχει ο περιορισμός με τον αριθμό ωρών, και πρέπει οι εκπαιδευτικοί μέσα από την άσκηση να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό επί των αποδοχών τους από το Κράτος.
Εξάλλου υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε ηλικία με παιδιά που σπουδάζουν ή ετοιμάζονται και σπουδές και οι υποχρεώσεις είναι όλο και πιο μεγάλες.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή επισήμανε πως «κάθε χρόνο έχουμε αρκετές δεκάδες αιτήσεις από συναδέλφους που ζητούν άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου, προκειμένου να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα Πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Είναι ένας τρόπος για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το