Τοπικά

Εκατοντάδες ασθενείς στην κατ’ οίκον νοσηλεία

Στους 335 ανέρχονται οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν από νοσηλευτές του Νοσοκομείου Βόλου στο σπίτι τους στο πλαίσιο της υπηρεσίας Κατ’ οίκον νοσηλείας, όπως αναφέρεται στον απολογισμό της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του δικτύου της Κατ’ οίκον νοσηλείας του υπουργείου Υγείας, στο Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο» λειτουργεί οργανωμένη Υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.
Ενδεικτικά για το 2018 ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών ήταν 335, ο αριθμός των επισκέψεων που υλοποιήθηκαν ανέρχεται στις 2.949 και τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν με το υπηρεσιακό όχημα είναι: 7.628km. Η διοίκηση στην προσπάθεια περεταίρω ανάπτυξης προμηθεύτηκε για επικουρική λειτουργία ένα νέο όχημα.
Οι περισσότεροι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν προέρχονταν από την κατηγορία των ορθοπεδικών και χειρουργικών περιστατικών, και ακολούθησαν τα παθολογικά περιστατικά.
Ακόμη αναφέρθηκε πως «η αποτελεσματική διαχείριση των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων αποτέλεσε βασικό στόχο της διοίκησής μας, στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Στα νοσοκομεία υπάρχουν θεσμοθετημένες ειδικές ομάδες εργασίας στα θέματα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος. Το Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» έχει εκπονήσει και εφαρμόζει Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Αποβλήτων και υπάρχει ορισμένος Υπεύθυνος Διαχείρισης των αποβλήτων που επιτηρεί, καταγράφει και επεξεργάζεται την επικαιροποίηση των δεδομένων σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.).
Για την ορθή εφαρμογή του κανονισμού η διοίκηση με την υπεύθυνη πραγματοποίησε:
– Εκπαιδεύσεις και συχνές ενημερώσεις κατά κατηγορίες του συνόλου των εργαζομένων του νοσοκομείου.
– Επιτήρηση επί του πεδίου της εφαρμογής ενός συστήματος διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων και τη συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωσή του.
– Την επικαιροποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.
– Την ενημέρωση όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων, με επιτόπου επισκέψεις σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς και με την οργάνωση ειδικών για το θέμα αυτό ημερίδων στο κεντρικό αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
– Τη συστηματική καταγραφή των αναγκών της υγειονομικής μονάδας σε: Ειδικούς τροχήλατους περιέκτες, απλούς περιέκτες, μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ., διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την επάρκειά τους.
Οι παραπάνω ενέργειες, η επαγγελματική ενασχόληση, με τις παραινέσεις της υπευθύνου, όλου του προσωπικού για την επιτήρηση του σωστού διαχωρισμού των αποβλήτων στην πηγή παραγωγής τους, ανάλογα με την κατηγορία την οποία ανήκουν, είχε αποτέλεσμα τη μείωση των ημερήσιων παραγόμενων ποσοτήτων μολυσματικών αποβλήτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το