Τοπικά

Εκατοντάδες αδήλωτα ακίνητα στη Μαγνησία – Κίνδυνος να περιέλθουν στο δημόσιο, αν παρέλθουν οι προθεσμίες

Στα 1.974 ανέρχονται ακίνητα στην Μαγνησία τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο και τα οποία κινδυνεύουν να περιέλθουν στο δημόσιο. Πανελλαδικά τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη αγγίζουν τα 341.000 σε σύνολο 6.695.446.
Δημοσίευμα στο «Έθνος» της Κυριακής αναφέρει για το θέμα πως «Περισσότερα από 341.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την… οριστική τους παραλαβή από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Από αυτά, πάνω από 190.500 είναι ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί καθόλου, ενώ 151.000 ακίνητα έχουν δηλωθεί από έναν εκ των συνιδιοκτητών.

Τα αδήλωτα ακίνητα αποτελούν το… αντικείμενο του πόθου αρκετών Δημοτικών Αρχών της χώρας, που βλέπουν στα γεωτεμάχια αγνώστου ιδιοκτήτη τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω της προσφοράς οικονομικής στέγης σε πολίτες χαμηλών εισοδημάτων.
Την ίδια στιγμή, η περιορισμένη αναδρομική ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δόθηκε παράταση ενός έτους στην οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης, δημιουργεί νέο… πονοκέφαλο σε αρκετούς ιδιοκτήτες. Αφενός επειδή για να συνεχίσει να ισχύει θα πρέπει άμεσα να εγκριθεί από τη Βουλή (καθώς η ισχύς της είναι για 40 μέρες και δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου), αφετέρου επειδή αφορά μόνο στις προθεσμίες που έληξαν μετά την 30ή Νοεμβρίου 2018 ή θα λήξουν από δω και στο εξής.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι η περιορισμένη αναδρομικότητα της παράτασης αυτής αφήνει εκτός παράτασης 21 περιοχές στις οποίες είχε λήξει η προθεσμία το 2017 και άλλες 14 στις οποίες έληξε πριν από το τέλος Νοεμβρίου του 2018.

Όπως είναι αναμενόμενο, τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό αδήλωτων ακινήτων μεταξύ όλων των περιοχών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία – σε επίπεδο νομών – έχει η Αττική με 107.117 σε σύνολο 2,66 εκατομμυρίων, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 33.421 σε σύνολο 769.288.
Από την ανάλυση των στοιχείων των προηγούμενων προγραμμάτων κτηματογράφησης που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας ενστάσεων ή ανάρτησης (δηλαδή μετά το στάδιο συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας), προκύπτει ότι αρκετές περιοχές βρίσκονται στο… κόκκινο, καθώς έως τώρα δεν έχουν δηλωθεί περίπου δύο στα δέκα δικαιώματα.
Σε αυτές συγκαταλέγονται η Καρδίτσα, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, αλλά και Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Κορινθίας και Μαγνησίας. Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι εγγραφές σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν οριστικοποιηθεί και η κτηματογράφηση εξελίσσεται, τα στοιχεία μεταβάλλονται διαρκώς από νέες δηλώσεις ή ενστάσεις και κατά κανόνα τα αγνώστου ιδιοκτήτη δικαιώματα και ποσοστά μειώνονται προς το τέλος της διαδικασίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το